Aronia

Baner zaprojektowany przez Magdę Gajdzińską specjalnie dla portalu Smaki z Polski

Co nas czeka w trakcie Tygodnia Aronii?

Stało się! Dotarliśmy wreszcie do 11 listopada, czyli początku Tygodnia Aronii. Przez te parę dni będziemy się starali przekonać Was o tym jak niezwykłym owocem jest aronia. Postaramy się zaprezentować jej zalety i właściwości, które mogą wprawiać w zdumienie. Wierzcie mi, te niepozornie wyglądające owoce mają w sobie wiele niespodzianek.

            Aronia czarna to gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży północnej Ameryki. W Polsce jest uprawiana na działkach i plantacjach. Co ciekawe dziś to właśnie w naszym kraju znajdują się największe światowe zasoby aronii, czyli ponad 700 ha. Eksportujemy ją do USA, Kanady, Anglii, Niemiec i Australii.

            W rozmowie z portalem Smaki z Polski Mirosław Lech, jeden z pierwszych plantatorów aronii w Polsce powie o niej tak:

„Aronia  jest bardzo prosta w uprawie. Można nawet powiedzieć, że nie ma właściwie żadnych wymagań. Potrzebuje tylko i wyłącznie słonecznego miejsca. Każdy może sobie ją posadzić, wystarczy tylko zakwasić ziemię”.

            Pokażemy Wam co ciekawego można zrobić z aronią. Opowiemy o jej właściwościach leczniczych. O tym jak włączyć owoc w swoją dietę opowie współpracujaca z nami dietetyk Klaudia Bąk. Nasz producent, wyżej wspomniany Mirosław Lech, opowie o swojej plantacji i o tym wszystkim co aronia wniosła w jego życie. Nasi reporterzy będą przygotowywać dania z przetworami z owocu, pić soki i herbaty aroniowe, próbować konfitury, testować dżemy… wszystko by przygotować relację dla Was.

            Zapowiada się zdrowo, smacznie i kwaskowo!

Zapraszam serdecznie

Jakub Napoleon Gajdziński

redaktor naczelny portalu Smaki z Polski

Komentarze