Kuchnia regionalna to jedna nasza siła. Kulinarny regionalizm polski potęgą jest i basta, chciałoby się zakrzyknąć. Nasze regionalne tradycje kulinarne sięgają jeszcze czasów dawnych Słowian. To prawie 1500 lat rozwoju historii smaku!

Warto również wiedzieć, że dzisiaj „kulinarne smaki regionów” rozwijają się coraz szybciej, czego najlepszym przykładem jest nowa atrakcja turystyczna podkarpacia: szlak podkarpackie smaki.

fot. Krzysztof Zaj¹czkowski/UMWPW kuchni śląskiej ważne miejsce zajmują ziemniaki w najróżniejszej postaci. Najsłynniejsze są ciemne kluski z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem surowych tartych ziemniaków. Popularne są także potrawy z białej i czerwonej kapusty (tę ostatnią przyrządza się m.in. z boczkiem).

Spośród słodkich przysmaków na uwagę zasługują śląskie makówki – deser z mielonego maku z dodatkiem miodu i bakalii, układany na cienkich kromkach słodkiego pieczywa i zalewany gorącym mlekiem. Podaje się go na zimno. 

Kuchnię śląską pod wieloma względami przypomina kuchnia wielkopolska. Smakosze bardzo sobie cenią tzw. kartacze – kluski z nadzieniem z mięsa, grzybów lub kapusty z grzybami.

Sztandarowym daniem kuchni beskidzkiej jest golonka duszona z dodatkiem piwa i dużej ilości warzyw. Spośród zup popularnością cieszy się żur przyrządzany na serwatce, a także kwaśnica – rodzaj kapuśniaku ze sporą ilością mięsa wieprzowego (także wędzonego).

Kuchnię góralską z rejonu Tatr i Podhala trudno sobie wyobrazić bez słynnych owczych serów – bundzu i oscypka, a także bez dań z pieczonej baraniny. Niepowtarzalny smak, którego tajemnica tkwi w specjalnym peklowaniu mięsa, mają góralskie wędliny. Tutaj również popularna jest kwaśnica przyrządzana na świńskim ryju, podawana z miską ziemniaków.

Kuchnia galicyjska zdradza wyraźne wpływy kuchni austriackiej, zwłaszcza wiedeńskiej. Dobrym przykładem jest pewna zimna przekąska: salceson z mięsa wieprzowego bez tłuszczu, podawany z zimnym sosem z musztardy i gorczycy. Tradycyjnym daniem wielkanocnym jest biały barszcz z dodatkiem białej kiełbasy, gotowany na wywarze z wędzonki, zaprawiany śmietaną. Wśród deserów popularnością cieszy się sernik z żółtkami, pokryty waniliowym kremem lub czekoladą, znany jako sernik wiedeński.

W kuchni mazurskiej przeplatają się wpływy niemieckie, rosyjskie i polskie. Prawdziwym specjałem jest zupa z kilku rodzajów ryb oraz raków, gotowana z leśnymi ziołami, najlepiej w żeliwnym kociołku na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy wkłada się płonące brzozowe polana, co wydatnie podnosi jej aromat.

Kuchnia kresowa wywodzi się przede wszystkim ze Lwowa. Typowym daniem z tego regionu jest kulebiak z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty, gotowanego ryżu, jaj i ryby. Danie to podawane jest do barszczu ukraińskiego przyrządzanego z dużą ilością warzyw, doprawianego kwaśną śmietaną.

.

Opracował DB

 

Komentarze