Kaczka z jabłkami jest bardzo często podawana na święta wielkanocne. Stanowi swego rodzaju uroczyste danie, które z powodzeniem można serwować podczas przyjęć oraz zjazdów rodzinnych. Kaczka, w sensie kulinarnym, towarzyszy nam już od starożytności. Rzymianie wierzyli w jej niezwykłe właściwości lecznicze i traktowali ją jak smaczne lekarstwo. Plutarch, jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, twierdził, że Katon uratował się przed okrutną plagą, która zabiła tysiące, właśnie dzięki temu, że spożywał kaczkę.
Choć niewiele potwierdza leczniczą moc kaczki, trzeba pamiętać, że jest ona źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Jest co prawda bardziej kaloryczna niż kurczak, ciężkostrawna i zawiera więcej tłuszczu niż wiele innych ptaków, ale jest to niewielka cena za jej przepyszny smak!
Twierdzi się, że idealna kaczka powinna mieć od 8 do 10 tygodni oraz ważyć miedzy dwoma a trzema kilogramami. Idealnie nadaje się również do faszerowania. Potrawy z kaczek nie jadano codziennie, podawano je na święta i uroczystości rodzinne lub niedzielny obiad. Wymytą i wypatroszoną kaczkę nacierano solą i majerankiem, najlepiej kilka godzin przed pieczeniem, a następnie nadziewano ją jabłkami.
..
Składniki:
• kaczka
• 4 winne jabłka
• 3 łyżki majeranku
• łyżka ostrej papryki
• kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
• sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
1. Mięso nacieramy papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.
2. Jabłka kroimy na kawałki, usuwamy gniazdo nasienne, posypujemy przyprawami i faszerujemy kaczkę.
3. Otwór zszywamy nitką.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 1,5 godziny podlewając co jakiś czas czerwonym winem.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura