Gdy lato już minie i nie będziemy mogli więcej energii czerpać ze słońca i zapachu letniego wiatru, przyjdzie czas na jesienne zmęczenie. By nie mylić z depresją, która jest już ciężką i przewlekłą chorobą, ciągła chęć wrócenia do domu i schowania się przed światem jest naturalnym zjawiskiem jesiennym. By jednak swobodnie i bez problemów przeżyć miesiące z mniejszą ilością ciepłych dni, warto zajrzeć do sklepów spożywczych w poszukiwaniu nowych sposobów na walkę z chandrą.

.

Po przebudzeniu

Po przebudzeniu według specjalistów niezbędne do rozbudzenia naszego organizmu jest śniadanie. Przy tym posiłku nie musimy się ograniczać. Wręcz przeciwnie. Pełnowartościowe śniadanie, nawet stanowiące znaczną część kalorii, które mamy w planie spożyty w ciągu dnia, przygotuje nas na nawet najchłodniejszy i najbardziej wietrzny dzień.  Nie ma w tym nic zaskakującego gdyby nie fakt, że lekkie zmany w naszym menu śniadaniowym mogą dobroczynnie wpłynąć na  nasze samopoczucie. Bardzo popularne jedzenie rano płatków zbożowych z mlekiem lub jajecznego omletu z warzywami warto wzbogacić o garść migdałów. Z początku może się to wydawać nieznaczącą zmianą, jednak po pewnym czasie możemy zauważyć pewne zmiany. Orzechy migdałowca pochodzą z Bliskiego Wschodu, wyróżniają się słodkim przyjemnym smakiem, mają bardzo dużo witaminy E i B2 oraz błonnika, który również jest niezbędny w naszej diecie. Takie dodanie orzechów poprawi funkcjonowanie naszego umysłu i zapewni uczucie sytości na kilka godzin.

.

Do picia

Napar przygotowany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, Yerba Mate, coraz częściej gości w naszych kubkach wykonanych z owoców tykwy. Do naczynia wsypywany jest susz do ponad polowy jego wysokości. Napój parzony kilkukrotnie w ciągu dnia nabiera aromatu i może pobudzić nawet najbardziej zaspane osoby. Ten napar z liści wypijany jest przez specjalnie przygotowaną słomkę nazwaną bombilla. Yerba Mate z każdym rokiem zyskuje nowych smakoszy. Ceniona jest za swoje działanie znoszące zmęczenie fizyczne oraz psychiczne. Działa również przeciwzapalnie i jest naturalnym przeciwutleniaczem. Szczególnie polecany osobom, które chcą schudnąć i dbać o utrzymanie szczupłej sylwetki. W jej składzie jest nie tylko kofeina, również polifenole, minerały i witaminy. Ma ona jednak właściwości moczopędne, dlatego koniecznie jest dostarczanie organizmowi większej ilości płynów poza samą herbatą. Ciekawym jest fakt ciągłych badań nad Yerbą, warto o niej więcej poczytać i wypróbować.

.

Quinoa – komosa ryżowa

Nie ma nic lepszego niż sycące drugie śniadanie lub lunch, szczególnie gdy dzień zapowiada się na bardzo meczący. Idealnym posiłkiem będą warzywa z dodatkiem komosy ryżowej, czyli Quinoa. Należy ona do pseudozbóż. Wytwarza ona skrobię, jednak nie jest zaliczana do tradycyjnych zbóż. Dla smakoszy nie będzie to miało szczególnego znaczenia, gdyż jej smak może przypaść do gustu wszystkim. Jej ciekawą cechą jest fakt posiadania prawie 20 procent z białka. Stanowi to idealny posiłek dla zaspanych lub wymęczonych osób. Dostarcza potrzebnej energii, jej przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut. Można ją śmiało stosować jako zamiennik kaszy, ziemniaków lub ryżu. Po dodaniu jej do warzyw stworzymy bogaty w węglowodany lunch, po ugotowaniu jak ryż i dodaniu owoców otrzymamy pełnowartościowe śniadanie. Przed gotowaniem koniecznie jest delikatne opłukanie ziaren w celu pozbycia się saponiny-substancji o gorzkim smaku.

By mieć siłę do pracy i nauki koniecznie jest uważne odżywianie. Spożywanie w dużej ilości napojów energetycznych i kawy może zachwiać gospodarkę elektrolitową w naszym organizmie, spowodować odwodnienie i bóle głowy. Unikać należy spożywania jednoskładnikowych posiłków przez dłuższy okres czasu, gdyż taki rodzaj odżywiania zaprowadzi nas do anemii a nawet kłopotów z sercem. By się pobudzić szukajmy naturalnych sposobów. Należą do nich aktywność fizyczna i jedzenie produktów nieprzetworzonych. Nie możemy zapominać o śniadaniu i dostarczaniu co trzy godziny węglowodanów dla podtrzymania prawidłowej pracy mózgu.

.

Opracowała: Anna-Maria Stachowska

Komentarze