Kiszenie jest procesem znanym już od wieków. Kisić można w beczkach, kamionkach lub obecnie najwygodniej, czyli w słoikach. Po kilku dniach otrzymujemy ogórki małosolne, które świetnie sprawdzają się na kanapkach. Jeśli poczekamy dłużej otrzymamy ogórki kiszone.

Co ciekawe kiszonki (kiszone produkty) mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego zaleca się spożywać je jak najczęściej. Pomagają m.in. regulować gospodarkę kwasowo-zasadową, usprawnić proces przemiany materii, zawiera dużo witaminy C, B, E i K. Ponadto poprawia kondycję paznokci, włosów i skóry, a także uodparnia na stres.

Kiszony ogórek  jest produktem podawanym do obiadu jako dodatek do ziemniaków, jako składnik sałatek czy też kanapek. Czasem są stosowane jako zakąska do wódki i śledzia w oleju z cebulą. Są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej.

W ramach warsztatów kulinarnych dzieci z naszej szkoły partnerskiej John Dewey School przygotowywały ogórki kiszone.

.

Składniki

  • ogórki
  • woda – może być prędzej przegotowana ale nie musi
  • sól kamienna
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • czosnek
  • opcjonalnie: liść wiśni lub winogrona

.

Sposób przygotowania

Do słoika wsadzamy ogórki, ząbek czosnku, kilka kawałków chrzanu i koper. Możemy dodać liść wiśni lub winogrona, które zmienią lekko smak. Następnie dodajemy sól w proporcji 1 łyżka na litr wody.

Szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy do chłodnego, ciemnego miejsca np. do piwnicy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze