Do przygotowania kiszonych rydzów poza składnikami potrzebne będzie naczynie kamionkowe, w którym najłatwiej kisi się warzywa.

Rydze są jadalne, określane jako „wysoko cenione”, „wyborne” i najbardziej poszukiwane grzyby. Najczęściej używa się ich do marynowania w occie, gdyż przy takim przyrządzeniu nabierają doskonałego, korzennego smaku. Nadają się również do panierowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia, ani jako dodatek do zup. Podczas przyrządzania cierpki posmak owocników znika.

Do kiszonych rydzów nie wolno używać surowych grzybów.

.

Składniki

  • 0,5 kg rydzów
  • łyżka soli kamiennej
  • 0,5 łyżki cukru
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • woda

.

Sposób przygotowania

Do kiszenia wykorzystujemy tylko kapelusze. Rydze gotujemy  w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzamy i osuszamy.Do kamionkowego garnka wkładamy rydze, a na nie kładziemy warstwę soli, cukru, przypraw oraz cebuli. Robimy podobne warstwy aż skończą się składniki. Na wierzch kładziemy talerzyk, na który kładziemy ciężki przedmiot, który będzie dociskał grzyby. Naczynie kamionkowe przechowujemy w temperaturze pokojowej przez 3 tygodnie. Następnie przekładamy do słoików, które pasteryzujemy. Słoiki wstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze