Pyra Poznańska

Epic party

Aż 7 godzin trwała cała impreza!

Powiat Poznański oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w dniu 6 października br. po raz kolejny zorganizowały imprezę plenerową „Pyra Poznańska”. Impreza rozpoczęła się o godzinie 10.00 i trwała  do godz. 17.00.

            Przybyli mogli podziwiać m.in. ręczny zbiór ziemniaków z pola, wystawę maszyn rolniczych do zbioru ziemniaków, pokaza kopca ziemniaczanego oraz prezentację transportu ziemniaków w zaprzęgu konnym i wolim. Odbył sie konkurs na najlepszego bambrzoka, wypiekano chleb (według tradycyjnej receptury, a jakże!) a dzieci brały udział w licznych konkursach. Najlepsza była możliwość degustacji pyr z gzikiem z parownika! Palce lizać!

Pozańskie specjały

Tak bogaty program imprezy, słoneczna jesienna aura, sprawiły, że na terenach Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, tego dnia uczestniczyły setki osób, zainteresowanych uprawą i zbiorem ziemniaka. To właśnie podczas tej imprezy plenerowej można było poznać smaki potraw, w których w głównej roli występuje PYRA. Były placki, pyry z gzikiem, plindze, szare kluchy i inne pyszności, a placu przed sceną gotował się olbrzymi kocioł z zupą ziemniaczaną, czyli jak mówił gwarą poznańską Jacek Hałasik „ślepe ryby z myrdyrdą”. Było smacznie i ciekawie z muzyką i zabawa, takie było święto poznańskiej pyry, która króluje na naszych stołach prawie codziennie.

„BAMBRZOK” – przepis

 

Do przyrządzenia potrawy w tradycyjny sposób potrzebne są następujące składniki:

  1. ziemniaki                            2 kg
  2. mąka pszenna                     120 g
  3. jajka                                                4 szt.
  4. soda oczyszczona               1 łyżeczka
  5. sól (do smaku)
  6. tłuszcz                                3 – 4 łyżki

Jeżeli „Bambrzok” przygotowujemy z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką to możemy podawać go jako danie główne.

Lokomotywitsu

Kto nie chciałbym spróbować pysznego Bambrzoku?

Natomiast na podwieczorek przygotowujemy „Bambrzoka” na słodko, z dodatkiem 80 – 100 g cukru
i wtedy podajemy go z musem jabłkowym lub powidłami i kawą zbożową.

Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na plendze. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i posmarować na wierzchu rozpuszczonym tłuszczem. Piec w temperaturze 250 stopniach C na złoty kolor około 30 minut.

„Bambrzok” podawany jest na ciepło.

Nasza rada:

Jeżeli starte na tarce ziemniaki mają dużą zawartość soku, dobrze jest włożyć je na sito wyłożone płótnem, żeby odciekły.

 

Źródło: muzeum-szreniawa.pl, Maciej Kasprzak.

Fot. Maciej Kasprzak, MŁ

Komentarze