Polskie tradycyjne produkty

Kiełbasa

Polska posiada wyjątkowe tradycje wyrobów mięsnych i lokalnych przetworów

Jednym z najbardziej znanych na świecie polskich produktów jest kiełbasa. Polska posiada wyjątkowe tradycje związane z wyborami mięsnymi. Już od wieków nasi przodkowie tworzy je z wielu rodzaju mięs, używając przy tym rodzimych przypraw i różnych metod obróbki. Ze względu na uwarunkowania środowiskowe w odróżnieniu od ciepłej Europy południowej stosującej suszenie na naszych ziemiach przyjęto konserwację poprzez wędzenie, co nie tylko pozawalało wydłużyć okres przydatności mięsa do spożycia, ale również nadawało mu wyjątkowy smak. No i dodatkowo umieszczało rodzime lokalne przetwory wysoko w kategorii pt., „zdrowa żywność”

 „Kielbasa” 

Wystarczającym faktem potwierdzającym tezę o tym, że Polska jest znana ze swoich wyrobów może być słowo „kielbasa” w języku angielskim, które stosuje się przede wszystkim do określenia tradycyjnej polskiej kiełbasy.  Mimo wszystko, czy wystarczająco dobrze znamy nasze produkty?. Każdy z nas zapewne zna słynną hiszpańską ostrą kiełbasę chorizo, lub włosko-węgierskie salami, a co z naszymi lokalnymi, tradycyjnymi wyrobami?

 

Żeby udowodnić, że „Polacy nie gęsi, swoje kiełbasy mają” 😉 zaprezentujemy wpisane na listę Produktów Regionalnych kiełbasę Nadbużańską jałowcową suchą i swojską z Białej Góry.

Zdrowa żywność we flaku

Kiełbasa sucha

Polska słynęła na całą Europę ze swoich przyprawianych kiełbas.

Nadbużańska kiełbasa jałowcowa sucha znana była już w kuchni staropolskiej. Przekazywany od wieków przepis oraz tradycja hodowli trzody chlewnej w rejonie Bugu pozwoliła uzyskać tak wyjątkowy smak. Wyrabiana jest z siekanej lub mielonej wieprzowiny z dodatkiem przypraw. Następnie poddawania jest wędzeniu w dymie z jałowca, dzięki czemu przechodzi jego aromatem. Dawne przekazy i tradycja przygotowywania daje pewność, że przypadnie wam do gustu i na długo pozostanie w pamięci.

 

Kiełbasa swojska z Białej Góry powstaje w otoczeniu czystych terenów gminy Wartkowice, wyłącznie z okolicznych hodowli. Wyrabiana w sposób tradycyjny z mięsa wieprzowego, 1/3 wołowiny oraz czosnku i ziół. Po krótkim wysuszeniu następuje etap powolnego wędzenia w tradycyjnych wędzarniach. Do dziś stosowany jest taki sam przepis oraz podobne techniki przyrządzania jak XIX wieku, dlatego warto spróbować tego historycznego, prawdziwego smaku z Polski.

Komentarze