Jej ojczyzną jest Europa, Azja Mniejsza i Afryka Północna. Dawne ludowe nazwy tego warzywa to: kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, rapunkuł jarzynny, raszpanka, roszponka warzywna, roszponka, roszponka jadalna, roszponka jarzynna, roszponka pospolita, sałatka.

W Polsce możemy kupić dwa rodzaje roszpunki: jedna z nich  ma podłużne listki o jasnozielonym kolorze, druga bardzo drobne listki o ciemnozielonym zabarwieniu. Im roślina posiada mniejsze listki i bardziej zielone tym jest bardziej aromatyczna. Roszponka ma ciemnozielone, drobne liście. Rośnie dziko i przez długi czas traktowana była jak chwast.

.

Właściwości zdrowotne

Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: Jest ona żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia,kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się – jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru – jest niskoglikemiczna.

roszponka

W Polsce możemy kupić dwa rodzaje roszpunki

..

Jak rośnie roszponka?

W hodowli ta odmiana sałaty nie ma sobie równych. Nawet tam, gdzie ziemia jest bardzo wymagająca ona rośnie i to w błyskawicznym tempie. Jest bardzo plenna a jeżeli chodzi o smak, może wymienić zwykłą sałatę na roszponkę właśnie? 

.

Jak podawać?

Ci, którzy lubią roszponkę doceniają jej orzechowy posmak. Często wzbogaca smak sałatek, a także innych dań. Aby nie traciła swoich cennych właściwości należy jeść ją bez obróbki termicznej, na świeżo. Mylona jest również z sałatą, jednak należy do zupełnie innej grupy roślin. Po francusku roszponka nazywana jest doucette’ co oznacza coś bardzo delikatnego. Oprócz tego, że doskonale pasuje jako element sałatki, roszponkę można dodawać także do zup, makaronów ale również jako dodatek do dań głównych. 

Zobacz nasz przepis na sałatkę z roszponką. 

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

Żródło: LINK

Komentarze