Szparagi – właściwości i rodzaje

Jakie są prawdziwe właściwości szparagów? Jak się okazuje, zresztą po raz kolejny, starożytni mieli rację. Przede wszystkim szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Roślina zapobiega powstawaniu nowotworów, pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu, wspiera organizmy kobiet, które karmią piersią i pomaga w odchudzaniu (100g szparagów zawiera zaledwie 18 kalorii).

Starożytni nie mylili się również, gdy mówili o tym, że szparagi są prawdziwym afrodyzjakiem.

Na początku skupimy się jednak na rodzajach szparagów. Zarówno zielone, białe jak i fioletowe szparagi to ta sama roślina, jednak ich barwy wynikają po prostu ze sposobu uprawy.

.

• Zacznijmy od szparagów zielonych: są one najcieńsze ze wszystkich odmian, najbardziej aromatyczne i ostre w smaku. Są miękkie i nie ma potrzeby, aby je obierać. Posiadają najwięcej zdrowotnych właściwości, są bogate m.in.: w magnez, fosfor, wapń czy potas.

• Szparagi fioletowe: zawięrają więcej cukrów niż pozostałe odmiany. Są najtrudniejsze w uprawie i należy je zbierać zanim słońce sprawi, że zyskają zieloną barwę. Są bardzo popularne w Anglii.

• Szparagi białe: rosną pod ziemią i poprzez brak słońca, nie wytwarzają żadnego barwnika. Są delikatne i łagodne w smaku. Trzeba je obierać przed gotowaniem, więc tracą wiele ze swoich wartości odżywczych. W Polsce są uprawiane choćby w Wielkopolsce.

.

Szparagi – właściwości odżywcze i lecznicze

Pomimo tego, że są niskokaloryczne, a 95% ich składu to woda, szparagi są pełne witamin:

• błonnik: poprawia pracę jelit,

• inulina: wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego,

• wapń, fosfor, potas: poprawia kondycję kości i zębów oraz działa moczopędnie,

• asparagina: wspiera pracę nerek,

• kwas foliowy: polecany dla kobiet w ciąży, pozytywnie wpływa na rozwój płodu, spowalnia proces starzenia i wspiera regenerację uszkodzonych komórek,

• beta-karoten: poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.

.

Jak widać szparagi to nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe warzywo. Jakie jest ich zastosowanie w kuchni?

.

Szparagi – zastosowanie

Szparagi, co nie powinno dziwić, mają bardzo wiele zastosowań. W kuchni, najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze i to bez dodatków! Często podaje się je z bułką tartą, sokiem z cytryny czy oliwą.

Co do afrodyzjaku… dla przykładu: szparagi działają na organizm kobiety w taki sposób, że wspierają popęd płciowy. Zatem… romantyczna kolacja ze szparagami?

Na koniec dodam jeszcze, że nia każdy powinien jeść szparagi. Roślina zawiera tak wiele puryn, że mogą doprowadzić do odkładania się kwasu moczowego. Jesli ktoś cierpi na kamienie nerkowe, szparagi niestety nie są dla niego.

.

Firma Onix

Komentarze