Coś Ty przyniosła?!

Scorzonera,_Iduns_kokbok

Skorzena lub inaczej: wężymord.

W podstawówce na zajęcia plastyczne każde dziecko miało przynieść warzywo, z którego będzie wykonywało marionetkę. Oczy, buzia i kilka szmatek – tak to miało wyglądać. Moi koledzy i koleżanki przynieśli marchewki, ogórki lub pietruszki. Moja mama dała mi.. skorzonerę. Do dziś na samą myśl o tym wydarzeniu chce mi się śmiać. Nikt, nawet pani nie umiała powiedzieć dzieciom co właściwie przyniosłam.

Oprócz tego, że zawsze robiłam i przynosiłam coś innego, widziałam że gdzieś tam istnieje świat poza utartymi szlakami marchwi i krainą mizerii. Może więc warto opuścić na chwilę ziemniaczano – surówkową rzeczywistość i poznać nieznane osobistości świata warzyw?

Zapomniany urok skorzonery

Wspomniana już skorzonera ma również inną nazwę – wężymord czarny korzeń. Jej smak może przypominać szparagi. Skorzonera to jadalny korzeń z białym miąższem. Jest bardzo sycąca a niegdyś używana była do walki z jadem żmij. Stąd wzięła się jej pełna polska nazwa. Rzymiane nazywali ja podobno zimowymi szparagami a sama skorzonera zawiera wiele cennych składników. Są to chociażby : wapń, żelazo czy witaminy. Leczy również wiele dolegliwości a zalecena jest diabetykom.

Figa z makiem z pasternakiem!

Ale co to jest właściwie pasternak? To kolejne warzywo z rodziny korzeniowatych, które swoim wyglądem przypomina korzeń pietruszki. W Polsce pasternak był kiedyś bardzo popularny. Jeżeli marchew i pietruszka są Twoim kulinarnym powołaniem to w pasternaku onajdziesz smak obu warzyw jednocześnie! W czasach starożytnych pasternak jadano przed posiłkami a najlepsza na świecie szynka parmeńska pochodzi od zwierząt karmionych właśnie pasternakiem. Oprócz przyjemnych walorów smakowych pasternak działa na organizm uspokajająco a także reguluje krążenie.

Topinambur

1349081_54008489

Wierzono, że wężymord leczy jad zmiji.

Ziemniaki królują dziś na polskich stołach w wielu postaciach i odmianach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że gdyby nie one to właśnie tajemniczo brzmiący topinambur byłby jedynym władcą kuchennych królestw. Topinambur to bulwiasta roślina nazywana cytrusem północy, gdyż podobno dodana do herbaty smakuje lepiej niż ta sama herbata z  plasterkiem cytryny! Inna nazwa to słonecznik bulwiasty. Jego korzenny aromat i lekko orzechowy posmak a także niewątpliwe walory zdrowotne sprawiają, że najwyższy czas aby przypomnieć sobie o topinamburze. Roślina ta nie zawiera tłuszczu a można ją jeść do woli, gdyż poprawia przemianę materii a także pomaga w chorobach serca czy cukrzycy.

Zapomniane warzywa, które w Polsce były kiedyś bardzo popularne ustąpiły miejsca tym, które dziś do znudzenia możemy kupić w sklepach i na bazarach. Niektóre z rzadkich roślin można już jedynie spotkać w ogrodach, hodowane ze specjalnie sprawdzonych sadzonek. Może jednak warto zrobić krok ku przeszłości i zaskoczyć swoje podniebienie czymś zupełnie nowym?

Dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna.

Komentarze