Zobaczcie co Smaki z Polski przygotowały na grudzień!

W grudniu na portalu Smaki z Polski odbędzie się:

  • 5 – 7.12 Gawędy w Karczmie Smaków: rozmowa z Dominikiem Narlochem, szefem kuchni restauracji Hugo. 
  • 9 – 13.12 Tydzień Święta Na Słodko.
  • 12.12 Producenci Opowiadają: rozmowa z Adrianem Suszką, właścicielem Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka.
  • 16-20.12 Tydzień Świątecznych Dań Regionalnych.
  • 19.12 Smaki Polski Historycznej: co jadł król Władysław Jagiełło?
  • 21.12 Smaki Regionów: bułczanka z Wielkopolski

 

Cykle portalu Smaki z Polski (dla przypomnienia)

 

  • Smaki Polski Historycznej: podczas tego cyklu postaramy się przywołać dania, potrawy, warzywa, owoce i każdy inny pokarm, który był jedzony w Polsce na przestrzeni wieków. Relacje będą obejmowały informacje, wywiady oraz ciekawostki!
  • Producenci opowiadają: by przybliżyć Państwu wyborne produkty, które można kupić w naszym sklepie co miesiąc jeden z naszych producentów opowie o tym jak je przygotowuje, dlaczego się tym zajmuje oraz czym różnią się jego produkty od tych dostępnych w zwykłych sklepach.
  • Gawędy w Karczmie Smaków: to cykl wywiadów z wielkimi postaciami polskiej kuchni.
  • Smaki Regionów: Polska jest duży krajem, dzieli się na wiele regionów i w każdym z nich możemy znaleźć wiele ciekawych i wyjątkowych dań i potraw. Przeczytacie o nich na portalu Smaki z Polski!

 

Nowa kategoria na portalu Smaki z Polski: Estetyka Kulinarna.

 

Estetyka Kulinarna to nowa kategoria na portalu Smaki z Polski, dzięki której będziesz mógł poznać swoją tożsamość kulinarno-kulturową. To tu poznasz rolę zmysłów w odczuwaniu podniebiennych rozkoszy, ponieważ to, jak podaje się jedzenie, jak się je spożywa przywodzi na myśl refleksje o nas samych.
Bazując na założeniu, że jedzenie jest wszechobecnym aspektem codzienności i oprócz zaspokojenia potrzeb biologicznych pełni role społeczne i estetyczne, będziemy odkrywać swą tożsamość kulinarną odnosząc się do historii „od kuchni”, czyli tradycyjnych polskich produktów , czy przetworów lokalnych, ale nie tylko.
Estetyka Kulinarna zakrawać też będzie o zjawiska Food Designu, pokażemy jak w nowej formie odkrywać polskie tradycyjne produkty w wersji „fusion”, spróbujemy zainspirować Was do odkrywania zapomnianych smaków z Polski oraz pokażemy, że zdrowa żywność nie musi być nudna!
Mam nadzieję, że moje inspiracje zachęcą Was do korzystania ze wszystkich kategorii naszego portalu o żywności.

Zapraszam serdecznie

Agnieszka Kaczmarek

 

Ponadto…

… piszemy także na temat:

  • dawnych Słowian
  • kulinarnych pór roku
  • zdrowej żywności
  • kuchni staropolskiej
  • tradycyjnych polskich produktów
  • lokalnych przetworów
  • współczesnej kuchni polskiej

oraz dodajemy pyszne przepisy!

 

Piszą dla nas:

  • Agnieszka Kaczmarek
  • Dawid Brandebura
  • Klaudia Bąk
  • Katarzyna Zarówna
  • Maciej Kasprzak
  • Ratomir Wilkowski

 

Zapraszam wszystkich do odwiedzania portalu Smaki z Polski w grudniu!

Jakub Napoleon Gajdziński

redaktor naczelny

 

Komentarze