Zobaczcie co Smaki z Polski przygotowały na grudzień!
W grudniu na portalu Smaki z Polski odbędzie się:
- 5 – 7.12 Gawędy w Karczmie Smaków: rozmowa z Dominikiem Narlochem, szefem kuchni restauracji Hugo.
- 9 – 13.12 Tydzień Święta Na Słodko.
- 12.12 Producenci Opowiadają: rozmowa z Adrianem Suszką, właścicielem Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka.
- 16-20.12 Tydzień Świątecznych Dań Regionalnych.
- 19.12 Smaki Polski Historycznej: co jadł król Władysław Jagiełło?
- 21.12 Smaki Regionów: bułczanka z Wielkopolski
Cykle portalu Smaki z Polski (dla przypomnienia)
- Smaki Polski Historycznej: podczas tego cyklu postaramy się przywołać dania, potrawy, warzywa, owoce i każdy inny pokarm, który był jedzony w Polsce na przestrzeni wieków. Relacje będą obejmowały informacje, wywiady oraz ciekawostki!
- Producenci opowiadają: by przybliżyć Państwu wyborne produkty, które można kupić w naszym sklepie co miesiąc jeden z naszych producentów opowie o tym jak je przygotowuje, dlaczego się tym zajmuje oraz czym różnią się jego produkty od tych dostępnych w zwykłych sklepach.
- Gawędy w Karczmie Smaków: to cykl wywiadów z wielkimi postaciami polskiej kuchni.
- Smaki Regionów: Polska jest duży krajem, dzieli się na wiele regionów i w każdym z nich możemy znaleźć wiele ciekawych i wyjątkowych dań i potraw. Przeczytacie o nich na portalu Smaki z Polski!
Nowa kategoria na portalu Smaki z Polski: Estetyka Kulinarna.
Estetyka Kulinarna to nowa kategoria na portalu Smaki z Polski, dzięki której będziesz mógł poznać swoją tożsamość kulinarno-kulturową. To tu poznasz rolę zmysłów w odczuwaniu podniebiennych rozkoszy, ponieważ to, jak podaje się jedzenie, jak się je spożywa przywodzi na myśl refleksje o nas samych.
Bazując na założeniu, że jedzenie jest wszechobecnym aspektem codzienności i oprócz zaspokojenia potrzeb biologicznych pełni role społeczne i estetyczne, będziemy odkrywać swą tożsamość kulinarną odnosząc się do historii „od kuchni”, czyli tradycyjnych polskich produktów , czy przetworów lokalnych, ale nie tylko.
Estetyka Kulinarna zakrawać też będzie o zjawiska Food Designu, pokażemy jak w nowej formie odkrywać polskie tradycyjne produkty w wersji „fusion”, spróbujemy zainspirować Was do odkrywania zapomnianych smaków z Polski oraz pokażemy, że zdrowa żywność nie musi być nudna!
Mam nadzieję, że moje inspiracje zachęcą Was do korzystania ze wszystkich kategorii naszego portalu o żywności.
Zapraszam serdecznie
Agnieszka Kaczmarek
Ponadto…
… piszemy także na temat:
- dawnych Słowian
- kulinarnych pór roku
- zdrowej żywności
- kuchni staropolskiej
- tradycyjnych polskich produktów
- lokalnych przetworów
- współczesnej kuchni polskiej
oraz dodajemy pyszne przepisy!
Piszą dla nas:
- Agnieszka Kaczmarek
- Dawid Brandebura
- Klaudia Bąk
- Katarzyna Zarówna
- Maciej Kasprzak
- Ratomir Wilkowski
Zapraszam wszystkich do odwiedzania portalu Smaki z Polski w grudniu!
Jakub Napoleon Gajdziński
redaktor naczelny