Do Europy przybył w XVII wieku z Azji. Rabarbar to warzywo choć ze względu na słodycz oraz smak mogłoby się wydawać, że jest owocem. Jeśli chodzi o walory smakowe to im czerwieńsza łodyga tym jest słodszy.
Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Jednak nie należy z nim przesadzać, ponieważ zawiera dużo kwasu szczawiowego, który jest odpowiedzialny za wypłukiwanie wapnia z kości, psucie się zębów oraz powstawanie kamieni nerkowych. Poza tą wadą ma wiele innych zalet takich jak:
- zawiera witaminy A , B, C i E
- jest źródłem potasu, magnezu, sodu, żelaza i wapnia
- ma działanie przeciwnowotworowe – wystarczy piec go przez 20 minut by uwolniły się cenne polifenole, które walczą z komórkami nowotworowymi
- ma właściwości oczyszczające, a przy spożyciu większej ilości nawet przeczyszczające
- zawiera przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na stan komórek i wygląd skóry
- jest niskokaloryczny – 100 g warzywa zawiera jedynie 13 kcal
- pomaga w walce z otyłością
- jest bogaty w błonnik
Jak już wspominałam rabarbar zawiera kwas szczawiowy, jednak znajduje się głównie na końcówkach, dlatego warto je ucinać. Mimo wszystko jedzmy go nie częściej niż co 3 dni. Pamiętajmy o tym, że pod wpływem pieczenia kaw szczawiowy jest rozkładany i przy okazji uwalniane są polifenole. Jeśli planujemy zrobienie soku warto wstawić warzywo do zamrażarki na 2 dni. Po wyciągnięciu sok sam będzie z niego wypływał. Kupując zawracajmy uwagę na to by ogonki miały dobry kolor, były młode i sprężyste.
.
Składniki:
- Rabarbar – ok. 350g
- Woda – 1l
- Miód pszczeli – 4 łyżki (lub cukier)
- Woda gazowana – szklanka
- Cytryna – 4 plastry
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka.
- Mięta – kilka listków.
.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy, jak zwykle, od przygotowania głównego surowca. Rabarbar myjemy, odcinamy liście i kroimy na niewielkie kawałeczki (np. długości 1-1,5 cm). Bierzemy garnek i nalewamy do niego miodu, a następnie podgrzewamy go przez 2 – 3 minuty.
Teraz czas na dodanie rabarbaru i mieszanie. Ponownie smażymy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dolewamy wody i gotujemy. Dodajemy wanilię i czekamy ok. 3 minut, do momentu, aż rabarbar stanie się miękki. Dolewamy sok z cytryny i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie cedzimy i przelewamy do dzbanka lub butelki.
Do dzbanka, na koniec, wrzucamy kilka kawałków rabarbaru oraz listki mięty. Zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu (nie w lodówce). Gotowe!
.
Smacznego!
Klaudia Bąk