Połączenie mięsa z owocami jest jednym z ciekawszych elementów polskiej kuchni. Kurczak świetnie komponuje się z sezonowymi owocami takimi jak agrest, czy właśnie czerwone porzeczki, które są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.

 

Te pochodzące z Europy Zachodniej owoce są bardzo popularne w Polsce. Bez problemu znajdziemy je na dużych plantacjach oraz w przydomowych ogródkach. Zawierają bardzo dużo witaminy C, oraz A, B1, B2, B6, E i P. Są bogate w takie składniki mineralne jak bor, jod, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. W smaku są lekko kwaskowate. Można je jadać na surowo oraz w formie dżemów, konfitur, soków oraz win. Nadają się do mrożenia. Poza zastosowaniem w ciastach i deserach można je wykorzystać do tak ciekawych dań jak kurczak w sosie porzeczkowym.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek kolendry
  • 2 goździki
  • skórka z limonki
  • łyżka oleju
  • bazylia
  • 70 g czerwonych porzeczek
  • łyżka brązowego cukru
  • kawałek masła
  • łyżeczka octu winnego
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania

Pierś oczyszczamy i kroimy na kawałki. W moździerzu rozcieramy czosnek, chilli, pieprz, kolendrę, goździki, skórkę z limonki, bazylię oraz olej. Przelewamy do naczynia, dodajemy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie pieczemy z plasterkami limonki w piekarniku przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło oraz cukier. Czekamy aż nabierze złotego koloru i dodajemy porzeczki, ocet oraz wino. Dokładnie mieszamy sos. Kiedy porzeczki się lekko rozgotują dodajemy kawałek posiekanej chilli (tyle ile lubimy). Zostawiamy na gazie i czekamy aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos. Odstawiamy do wystygnięcia. Na talerz dodajemy sos, na niego kurczaka, a na wierzch kilka świeżych porzeczek.

 

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze