Starka produkowana jest w Polsce, na Litwie oraz w Rosji. Tradycyjnie ojciec po urodzeniu syna zakopywał w ziemi wódkę, by potem ją wykopać na jego wesele. Starka ma około 50% alkoholu i jest wyrabiana na bazie żyta.

Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling(północne Indie) i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.

Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.

Niniejszy przepis jest dostosowany do warunków domowych.

.

Składniki

  • 2 łyżki czarnej herbaty
  • 1 łyżka łusek (nie łupin) orzechów laskowych
  • 2 łyżki wiórów dębowych
  • 1 l żytniówki
  • 1 łyżka karmelu

.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na tydzień co jakiś czas potrząsając. Filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące (im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza).

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze