Pierwsze co przychodzi mi do głowy myśląc o Walentynkach to szwedzkie ciasto miłości! Smakiem i wyglądem przypomina dobrze znanego wszystkim murzynka. Ma bogaty, czekoladowy smak i z pewnością wprowadzi odpowiedni nastrój na wieczór, szczególnie gdy będzie podany ze szwedzkim grzańcem.

Ciasto przygotowujemy na blasze ok. 20cmx20cm. Jednak można też je zrobić w keksówce, ale trochę szerszej niż przeciętna.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła
  • 150ml mleka
  • 3 jajka
  • 260g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego (polecam cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270g mąki

Polewa:

  • 75g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 160g cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:

wiórki kokosowe lub draże mleczne

 

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy i zostawiamy żeby przestygło. Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę i dodajemy kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach dodając na zmianę roztopione masło i mleko. Ciasto powinno mieć ładną, lśniącą i gładką konsystencję. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy ok 30-40 minut, aż w środku ciasto będzie suche.

Gdy ciasto wystygnie czas zabrać się za polewę.

Roztapiamy masło, dodajemy kawę, cukier puder, cukier waniliowy, wodę i kakao. Ucieramy na gładką mas. Powinna być gęsta i mieć postać lukru. Polewamy całością ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi (u mnie mleczne draże). Do całości można podać kubek glögg  (na który przepis znajdziecie także u nas).

Välsmakande!

Katarzyna Dolata

Komentarze