Ananas jest nie tylko smaczny i zdrowy. Zawiera bardzo mało tłuszczu, więc sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów. Jest też owocem bardzo sycącym, więc niewielka ilość wystarczy, aby pozbyć się uczucia głodu.

Jak wybrać dojrzały owoc?

Dziko rosnące ananasy spotkać możemy głównie w na terenach Brazylii. Rosną również na plantacjach na terenie Hawajów oraz Chin. W Europie pojawiły się za sprawą Krzysztofa Kolumba, który odkrył je na wyspach karaibskich w XV wieku.
Owoce te dostępne są przez cały rok, a po ich zerwaniu przestają dojrzewać, dlatego też należy unikać kupowania ananasów posiadających zielonkawą skórkę.

Niedojrzałe ananasy powodują zakwaszenie organizmu – nie powinny spożywać ich osoby z owrzodzeniem żołądka lub dwunastnicy. Najlepsze są te w brązowo-złotym kolorze. Ananas powinien mieć zielone liście, które mocno trzymają się owocu, a jego pióropusz nie powinien być suchy.

O dojrzałości ananasa świadczy również jego zapach – przed kupnem należy powąchać jego dolną część – jeżeli ta ma intensywny zapach, to znaczy, że owoc jest dojrzały.

.

Na zdrowie!

Ananas jest cennym źródłem witamin, takich jak A, B1, B2, B6, PP, zawiera też mangan, cynk, żelazo oraz kwas foliowy. Aby zwiększyć jego działanie należy spożywać go między posiłkami.

Stosowany jest nie tylko w gastronomii, ale również w kosmetyce i medycynie. Owoc ten zawiera bromelinę, dzięki której rany goją się szybciej.

Bromelinę znajdziemy także w preparatach medycznych kierowanych do sportowców. Wpływa ona korzystnie na pozbycie się stanów zapalnych. Enzym ten przyspiesza również procesy trawienia, dlatego też cieszy się dużą popularnością u osób chcących zgubić zbędne kilogramy.

Należy unikać ananasów z puszki – zanurzone w słodkim syropie są tuczące, a dodatkowo pozbawione większości składników odżywczych.

Środowisko lekarskie poleca ananasy ze względu na zawarty w nich mangan. Wpływa on korzystnie na układ kostny – stymuluje wchłanianie wapnia, które jest podstawowym składnikiem budulca kości, pomaga również przy osteoporozie. Dodatkowo, ananasy posiadają właściwości antynowotworowe, wspomagają wydalanie nadmiaru wody z organizmu, wpływają korzystnie na ciśnienie krwi oraz są pomocne podczas zapalenia oskrzeli.

Ze względu na swoje właściwości, ananas stosowany jest nie tylko w kuchni, ale też medycynie i kosmetyce. Źródło: www.pixabay.com

Ze względu na swoje właściwości, ananas stosowany jest nie tylko w kuchni, ale też medycynie i kosmetyce. Źródło: www.pixabay.com

.

Ananasy w kosmetyce

Owoc ten znajduje uznanie nie tylko w środowisku osób chcących zrzucić wagę, ale również w branży kosmetycznej:

  • Ananas redukuje przebarwienia skórne. Dodatkowo duża dawka witaminy C, poprawia kondycję skóry i pomaga zachować jej młody, zdrowy wygląd.
  • Ze względu na zawartą w tym owocu bromelinę, używany jest on również w peelingach – nie podrażnia skóry i pomaga usuwać martwy naskórek.
  • Polecany jest osobom mającym problem z cerą naczynkową – kwasy organiczne i bromelina idealnie rozprawią się z tą dolegliwością.
  • Ananas pomaga walczyć z cellulitem – jego składniki dodawane są do kremów i pomagają ujędrnić skórę.

.

Cudowny owoc nie dla wszystkich

Mimo całej gamy niepodważalnych zalet, którymi raczy nas ananas, nie jest on dla każdego. Zawarta w nim bromelina może wpływać niekorzystnie na działanie niektórych leków, takich jak np. antybiotyki, czy też leki przeciwzakrzepowe.

Powinny go też unikać kobiety spodziewające się dziecka – niedojrzały owoc oraz spożywanie soku z jego liści mogą niekorzystnie wpływać na ciążę. Nie jest polecany również dla osób mających problemy z dwunastnicą, wątrobą, wrzodami oraz nadciśnieniem.

.

Ananas w kuchni

Ten tropikalny owoc znajduje swoje zastosowanie również jako dodatek wielu dań. Możemy go wykorzystać zarówno w sałatkach, ciastach, czy szaszłykach.

Poniżej przedstawiamy przepis na tartę z ananasem:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 150g masła + masło do natłuszczenia formy
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • oliwa
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • curry indyjskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 puszki kukurydzy

Sposób przygotowania:

  1. Ugniatamy ciasto wykorzystując wodę, masło i mąkę i rozwałkujemy je na owal
  2. Do natłuszczonej formy wkładamy przygotowane ciasto i wsadzamy na pół godziny do lodówki
  3. Po 30 minutach nakłuwamy je widelcem
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu zarumienienia się ciasta
  5. Umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem solą, curry i smażymy na niewielkiej ilości oliwy
  6. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy w pióra i podsmażamy lekko na patelni
  7. Następnie wykładamy na upieczona tartę.
  8. Odsączamy kukurydzę i dodajemy ją wraz z piersią kurczaka
  9. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawioną pieprzem i solą
  10. Układamy na wierzchu kawałki pokrojonego ananasa
  11. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35-45 minut
  12. Aby uniknąć przypalonych brzegów ciasta, można je przykryć folią aluminiową.

.

Anna Białka

 

Komentarze