Brzoskwinia – zastosowania

Przede wszystkim pamiętajmy, że najwięcej wartości odżywczych ma owoc, który jemy na surowo. Ja jestem wielką zwolenniczką jedzenie owoców i warzyw „bez uprzedniej obróbki”. 

Poza tym brzoskwinia świetnie nadaje się jako nadzienie piersi kurczaka lub jako marynata do grillowanej wieprzowiny. 

Bardzo często podaje się ją jako jeden ze składników sałatek – czy to z ryżem, czy z serem feta lub tuńczykiem. 

Jeśli przeszukamy Sieć okaże się, że brzoskwinia to składnik niezliczonej ilości ciastek i ciast. Ja akurat nie jestem zwolenniczką tego rodzaju „plackowego” zastosowania owoców, ale jeśli ktoś lubi… Już lepiej dodawać świeżą brzoskwinię do lodów i deserów. 

I właśnie dlatego, żeby nie było zbyt słodko i ciastowo-ciasteczkowo-plackowo, postanowiłam podać przepis na nalewkę z brzoskwiń. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

.

Nalewka brzoskwiniowa

Jak to zwykle bywa w przypadku nalewek sprawa jest dość prosta. Przede wszystkim musimy zdobyć 1kg brzoskwiń, spirytus i cukier. Dokładnie:

  • 1kg brzoskwiń
  • 15 dag cukru
  • 1/2l spirytusu

.

Sposób przygotowania

Zaczynamy od umycia owoców. Następnie kroimy je na pół, usuwamy pestki i kroimy na niewielkie kawałki. Potem wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy spirytusem. Zostawiamy w jakimś chłodnym i ciemnym miejscu na trzy miesiące i czekamy. Następnie zlewamy płyn znad owoców, filtrujemy, dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Teraz czas na rozlanie napoju do butelek i odstawienie go na kolejne pół roku. Niech się przegryzie i gotowe!

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze