Mimo że wyciska z nas łzy, jak żadne inne warzywo niż cebula, nie cieszy się nieprzerwanie powodzeniem od tysięcy lat. Podobnie jest z dymką. Zasadniczo jest to jedynie młoda, zwyczajna cebula, jednak ze względu na swój łagodny, przyjemny smak jest bardzo chętnie wykorzystywana w kuchni. Znajdziemy ją praktycznie na całym świecie, lecz największym powodzeniem cieszy się w Azji.

Ma białą lub kremową barwę, a dzięki szczypiorowi pozwala na bardzo wiele zastosowań, dlatego jest tak lubiana zarówno przez kucharzy jak i amatorów kulinarnych. Szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej. Gok Wan w swoim programie „Kuchnia chińska wg Goka” stwierdził, że podstawą ojczystej kuchni jego ojca są trzy składniki: cebula, imbir oraz właśnie dymka, którą dodajemy niemal do każdej potrawy. Może być wykorzystywana do dań mięsnych, a także zup i sałatek.

.

Historia cebuli

Historycznie dymka pochodzi z Azji Środkowej, skąd przywędrowała do Europy. Obecnie nie rośnie już dziko. Co ciekawe, na terenie Palestyny odkryto rysunki cebuli sprzed 5000 lat p.n.e. Z pewnością była już znana w Starożytnym Egipcie, gdzie została uwieczniona na wielu malowidłach. Jak wynika z relacji z budowy piramidy Cheopsa na sam zakup tych warzyw przeznaczono ogromną kwotę. Cebule znaleziono również w warstwach bandaży, którymi owijano ciała zmarłych. W XVII wieku roślina została przywieziona do Ameryki, jednak jak się później okazało była już znana przez miejscowych Indian, którzy stosowali jej lokalne odmiany. Nazwa botaniczna tej rośliny to czosnek cebula, jednak potocznie często jest nazywana zieloną cebulą lub zwyczajnie dymką.

.

Właściwości

Jej zdrowotne znaczenie było znane już w starożytności. W medycynie ludowej wykorzystywało się ją do zwalczania m.in. kaszlu. Poza tym:

  • Zawiera witaminy A, B, C oraz E
  • Jest źródłem: manganu, potasu, siarki, fosforu, wapnia oraz żelaza
  • Przeciwdziała zaparciom
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu
  • Wzmacnia organizm
  • Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze
  • Pobudza apetyt
  • Pozytywnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę
  • Obniża ciśnienie krwi
  • ma działanie przeciwcukrzycowe

Dodatkowo jest niskokaloryczna, gdyż zawiera jedynie 40 kcal w 100 g produktu, a dzięki działaniu antynowotworowym polecana jest osobom chorym na raka.

.

Jak sprawdzić czy cebula jest świeża?

Aby stwierdzić świeżość dymki należy sprawdzić czy jest jędrna, twarda oraz bez przebarwień. Dodatkowo zwróćmy uwagę na szczypior, który powinien posiadać zielony kolor oraz być soczysty.  Pamiętajmy by możliwie szybko zjeść cebulę, gdyż nie nadaje się do długiego przechowywania. Najlepiej smakuje w sezonie, tj. od marca do sierpnia.

.

Zastosowanie dymki w kuchni

Poza samą cebulką pozyskujemy szczypior, który można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest zwykła letnia kanapka z twarożkiem oraz posiekanym szczypiorkiem. Warzywo jak najbardziej nadaje się do zup. Może stanowić jej podstawę oraz ciekawy składnik, który dodajemy na końcu. Ze względu na łagodny smak polecana jest do sałatek. Przypadnie do gustu również tym, którzy nie lubią zbyt ostrych potraw. Można ją wykorzystać do wielu azjatyckich dań takich jak choćby kurczak po syczuańsku, czy też noodle z wołowiną.

.

Polecamy szczególnie przepis na zupę na bazie dymki

  • 8 cebulek dymek
  • ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 małe ziemniaki lub batat
  • 600 wywaru z warzyw
  • łyżeczka soku z limonki
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • sól
  • papryczka chilli
  • olej rzepakowy
  • jajka w koszulce

.

Sposób przygotowania:

Dymkę kroimy na małe kawałki. Szczypior odkładamy do innej miseczki. Czosnek i imbir siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Podsmażamy i dodajemy połowę szczypioru oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki lub bataty. Smażymy 3 minuty i wlewamy wywar. Gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą, sokiem z limonki oraz zmielony w moździerzu pieprz z kolendrą. Osoby lubiące ostre potrawy mogą również dodać posiekaną papryczkę chilli. Wszystko miksujemy blenderem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy do misek, dodajemy jajka w koszulkach i resztę szczypiorku.

.

firma Onix

www.onix.pl

Komentarze