Co jedli starożytni Egipcjanie?

Wreszcie udało nam się przejść do sedna. Kuchnia starożytnego Egiptu, jak wiele kuchni znanych z odległej historii, jest niezwykle pragmatyczna a jednocześnie godna podziwu i szacunku. Jak łatwo przewidzieć: starożytni Egipcjanie nie zostawili po sobie książek kucharskich czy przepisów. Wiedzę na temat ich kuchni czerpiemy zarówno z archeologii, jak i archeobotaniki oraz malunków, którymi ozdabiali swoje grobowce. Egipcjanie wierzyli w życie po śmierci, a składało się ono głównie z bankietów i uczt. To właśnie te malowidła podpowiadają nam jak wyglądała dieta starożytnej cywilizacji znad Nilu.

.

kuchnia starożytnego Egiptu

Wołowina była uznawana przez starożytnych Egipcjan jako najlepszy rodzaj mięsa!

.

Egipcjanie byli ludem rolniczym, stąd bardzo ważną rolę w ich odżywianiu odgrywał chleb. Wyrabiali go na dziesiątki sposobów nieraz tworząc fantastyczne kształty, które zachwyciłyby najlepszych współczesnych piekarzy. W procesie produkcji chleba mieszkańcy delty Nilu używali pszenicy, żyta, jęczmienia a nawet zmielonych na mąkę ziaren lotosu!

Pamiętajmy też o tym, że egipscy cukiernicy wytwarzali niesamowite ciasta i ciasteczka, a choć nie znali cukru używali w zamian miodu. To jednak nie wszystko. Produkty cukiernicze starożytnych Egipcjan były również słone lub pikantne!

Warzywa i owoce były w Egipcie bardzo ważne. Zjadano m.in.:

  • granaty
  • figi
  • daktyle
  • melony
  • soczewicę
  • czosnek
  • por
  • kapustę
  • sałatę
  • rzepę
  • ogórki
  • pędy lotosu
  • owoce lilii wodnych
  • łodygi papirusu

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w starożytnym Egipcie cebulę uznawano za… afrodyzjak! Być może właśnie stąd wielka miłość Polaków do tego warzywa?

kuchnia starożytnego Egiptu

Obraz przedstawiający pokarmy znane w starożytnym Egipcie namalowany na ścianach grobowca, rok ok. 1400 p.n.e.

Jeśli chodzi o mięso nie było już tak wesoło. Choć w Egipcie raczono się zarówno wieprzowiną, jak i wołowiną, to ta ostatnia była uznawana za najlepsze mięso. Spożywano również baraninę oraz szarańczę i ryby – choć te akurat nieczęsto gościły na egipskich stołach. Jedzono również drób oraz jaja, choć trzeba przyznać, że zwierzęta hodowlane były bardzo dobrze traktowane nad Nilem. Zapewniały skóry, wełnę oraz wiele innych wykorzystywanych przez ludzi surowców i materiałów, a zatem nie każde zwierze przeznaczone było na szybką rzeź i „wizytę” na stołach Egipcjan.

Dodatkowo diety ludzi bogatych i ubogich różniły się od siebie. Nie ma w tym żadnego zaskoczenia, w końcu jest tak również współcześnie, ale trzeba pamiętać, że wołowinę i wieprzowinę zjadali najbogatsi, a biedni musieli się zadowolić szczurami i rybami.

Od czasu do czasu zjadano również lwy, antylopy, krokodyle i hipopotamy, choć z uwagi na niebezpieczeństwo podczas polowań na te zwierzęta, preferowano gatunki hodowlane. Bydło, które było przeznaczone na stoły było inaczej (lepiej) traktowane niż to, które pracowało. 

Podobnie jak z mięsem było również z alkoholem. Gęste i niskoprocentowe egipskie piwo pili wszyscy – od dzieci po starców. Z kolei wino było zarezerwowane dla najbogatszych. Wynikało to z faktu, że piwo odkryto dość wcześnie a jego przygotowanie nie było trudne. W dość krótkim czasie piwo stało się napojem powszechnym i każdy mógł skosztować jedną z wielu egipskich odmian złotego trunku. Wino początkowo sprowadzano z terenów Mezopotamii i stąd niewielu mogło sobie na nie pozwolić. W ten sposób wino stało się napojem arystokracji, a piwo napojem ludu.

Najczęściej spożywanym daniem były jęczmienne placki podawane z suszonymi owocami, mięsem  i sosami. 

.

Weźmy pod uwagę popularność piwa w starożytnym Egipcie, uwielbienie Egipcjan dla cebuli i powszechność zastosowań czosnku w egipskiej kuchni oraz fakt, że nie stronili oni od rzepy i wieprzowiny. Trzeba przyznać, że Polacy, zarówno w ujęciu historycznym jak i współcześnym, nie tylko nie powinni mieć problemu z kuchnią starożytnego Egiptu, ale mogą być nawet jej wielkimi smakoszami!

.

Jakub Napoleon Gajdziński

Zainteresowanych kuchnią starożytną zapraszam również do przeczytania artykułów na temat kuchni starożytnego Rzymu oraz starożytnej Grecji. Najciekawszy jednak jest wywiad na temat kuchni dawnych Słowian!

Komentarze