Jeżeli niestety słodkość walentynek na każdym kroku nas przytłacza, przeraża i doprowadza do mdłości albo po prostu chcemy naprawdę zaskoczyć osobę, dla której mamy zamiar przygotować coś pysznego, a lubimy ostre, pieprzne smaki polecam pieprzone na ostro tosty walentynkowe.
Składniki:
- Pieczywo tostowe
- Cebula
- Boczek wędzony
- Pieprz
- Papryka ostra w proszku
- Czosnek granulowany
- Sól
- Vegeta
- majeranek
- Ketchup pikantny
Sposób przygotowania:
Z pieczywa tostowego wycinamy za pomocą foremki piękne serduszka, którymi karmimy kaczki lub inne ptaszki głodujące zimą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pozostałość po pięknych tostowych serduszkach, pokrojony w kosteczkę boczek i pokrojoną cebulę, całość prażymy, pieprzymy, doprawiamy pozostałymi przyprawami. Tak przyrządzone danie podajemy o każdej porze dnia czy nocy, jest to alternatywna kulinarna niespodzianka, która zaskoczy każdego!.
.
Smacznego!
Maciej Kasprzak
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.