Krzysztof Studzinski, Room Service Waiter

Smaki z Polski

Świetnym daniem na ciepło podczas imprezy karnawałowej może być np., strogonow.

Czas Karnawału na dobre zaczyna się po Święcie Trzech Króli, jednak niektórzy Sylwester traktują za początek zabawy karnawałowej. Karnawał w Polsce zdecydowanie różni się od tego na Wyspach Kanaryjskich w Rio de Janeiro czy chociażby w Danii. Niemniej jednak można zauważyć progres w obchodzeniu tego Święta. Polacy co prawda nie organizują wielkich wydarzeń w miastach jednak obchodzą Karnawał w restauracjach, pubach lub najczęściej we własnych domach na tzw. domówkach.

Co jemy podczas Karnawału? W zależności od miejsca, jeśli jest to impreza domowa na paręnaście osób dominują przekąski. Nie muszą być sycące ważne aby dobrze wyglądały i smakowały. Mogą to być szaszłyki, tartinki, mini tortille czy różnego rodzaju sałatki, które są bardzo proste w przygotowaniu. Prócz zimnych przekąsek ważne aby nie zabrakło dania na ciepło którym może być lasagne, sałatka makaronowa czy chociażby strogonow.

Jeśli wybieramy się zaś na kolacje karnawałową do restauracji tutaj warto by było próbować czegoś bardziej wykwintnego. Kolacja dla dwóch osób ma swój klimat, jednak zdecydowanie raźniej jest iść w gronie najbliższych. Osobiście bym polecał dla mężczyzn polędwicę wołową średnio wysmażoną z dodatkami. Dla kobiet zaś łososia z ryżem jaśminowym i warzywami, jeśli kobieta dba o linie to musi wiedzieć, że jest dużo sałatek i mięs które mimo, że wyglądają na solidne nie są kaloryczne. Dla przykładu sałatka z kopru włoskiego.

Do potrawy aby wzmocnić doznania smakowe sugerowane jest wino w zależności co jemy sommelier bez problemu w tym doradzi.

Sommelier Katarzyna Jóżefiak

Smaki z Polski

Nie każde wino z bąbelkami to szampan.

W czasie karnawału najodpowiedniejsze do hucznej zabawy są wszelkie wina z bąbelkami. Charakterystyczny dźwięk przy ich otwieraniu od wieków kojarzy się ze świętowaniem i celebracją ważnych momentów. Największą renomę posiadają oczywiście szampany, przy czym zaznaczyć trzeba, że nie każde wino musujące jest szampanem. Można nazywać tak tylko te wina, które zostało wyprodukowane w małym regionie Francji-Szampanii. Luksus w tym przypadku ma wpływ na cenę i dlatego butelki oryginalnych szampanów oscylują powyżej 100zł. Oszczędnym, z kolei, z pewnością posmakują „bąbelki” z Hiszpanii pod postacią Cavy, czy włoskie Prosecco, które zazwyczaj za rozsądną cenę oferują dobrą jakość. Bardziej dociekliwym proponuję zapoznać się z mniej popularnym w Polsce Cremantem czy Franciacortą.

Komentarze