Pisaliśmy już o książce „Kuchnia dla odważnych. Podroby”, której autorem jest Walenty Kania. Dziś serwujemy jeden z przepisów, które można w niej znaleźć. Zapraszamy na flaki po tajsku!
Składniki:
- ½ kg flaków
- 3–4 ząbki czosnku
- sos seasoning
- sos chili
- cukier brązowy
- olej
- sól, pieprz
.
Sposób przygotowania:
1. Flaki wieprzowe oczyścić, opłukać, ugotować.
2. Ugotowane flaki wyjąć, przestudzić, posiekać, a następnie wymieszać wraz z cukrem, posiekanym czosnkiem, sosem seasoning
3. Marynować około 20 minut
4. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić flaki, smażyć do chrupkości
5. Wyłożyć na talerz, posolić
6. Podawać z sosem chili
Smacznego!
Więcej przepisów na Kuchnia dla odważnych