Herbata jest obecna w każdym polskim domu. Każdy z nas lubi jedną z jej wielu odmian, częstuje nią znajomych i rodzinę lub popija w samotności czytając książkę. Jaka jest historia herbaty? Skąd przyjechała i dokąd zmierza? Herbata jest niemym świadkiem naszej historii. Wędrowała razem z czosnkiem z Chin, podbijała Europę i walczyła o niepodległość Stanów Zjednoczonych. Czym jeszcze zaskoczy nas nasza pospolita herbata?

herbata czarna

Herba thea to wyrażenie łacińskie, a człon herba oznacza po prostu ziele. Źródło: wikimedia.org

Po pierwsze: herbata to napar, który przyrządza się z liści i pąków roślin należących do rodzaju kamelia. Dlaczego zatem określa się ją mianem „herbata”? Jest to połączenie dwóch łacińskich słów herba thea a człon herba oznacza po prostu ziele. Owe zioła uprawia się nie tylko w Azji, ale również w wielu krajach strefy zwrotnikowej. Dziś mianem herbaty określa się wszelkie napary z różnego rodzaju ziół lub suszu owocowego.

Właśnie, tu się zatrzymajmy. Rodzajów herbat jest naprawdę wiele, ale postaram się przytoczyć choćby te najbardziej popularne. Jestem ciekawa jakie herbaty Wy lubicie najbardziej, bo moją ulubioną jest herbata miętowa. Piję ją codzienne rano i czuje się po niej świetnie. Ale wróćmy do tematu:

  • Herbata czarna: najbardziej rozpoznawalna odmiana herbaty, by ją otrzymać musi dojść do uwiędnięcia, skręcenia, fermentacji a następnie suszenia rośliny. Występują również różne rodzaje samej czarnej herbaty:
    • Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – wytwarza się je z niewielkich liści z górnej części krzewu.
    • Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – również powstaje ze wspominanych liści, ale są one mechanicznie łamane podczas produkcji.
    • Souchong – tym razem główną rolę grają większe liści z dolnej części krzewu.
    • Pył herbaciany – jest to najniższej jakości surowiec herbaciany z którego powstaje herbata ekspresowa.
  • Herbata zielona: ostatnio robi zawrotną karierę w Polsce, powstaje z liści ledwo zerwanych i poddanych procesowi suszenia. Dzięki pominięciu fazy fermentacji zachowuje więcej cennych składników niż opisana powyżej herbata czarna.
  • Herbata biała:  powstaje z młodych i nierozwiniętych jeszcze pączków to dopiero rarytas. Ta odmiana wciąż jest jeszcze mało znana w Polsce, ale w Chinach jest bardzo popularna. Zebranie pączków potrzebnych do jej wyprodukowania jest możliwe jedynie na wiosnę. Ciekawostką jest, że rośliny przeznaczone na herbatę białą są okrywane i chronione przed słońcem. Ma to zapobiec wytworzeniu się chlorofilu, dzięki czemu rośliny więdną a następnie są suszone. Pamiętajmy, że jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty!
  • Herbata żółta: otrzymuje się ją w podobny sposób jak herbatę białą. Różnicą jest fakt, że zerwane liście dłużej schną i dzięki temu osiągają inny, kto wie czy nie ciekawszy smak, niż wspominana biała lub zielona odmiana herbaty. Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj herbaty. To właśnie tą odmianą raczyli się chińscy cesarze w Zakazanym Mieście.
  • Herbata pu-erh (czerwona): ta herbata przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Oryginalne pochodzi z południowych Chin, a dokładnie z prowincji Yunnan. Ciekawostką jest okres „leżakowania” liści z których robi się tę herbatę. W przypadku innych naparów liście leżą około roku, natomiast w przypadku pu-erh może to być nawet 50 lat! Ten napar charakteryzuje się silnym zapachem i smakiem. Dodatkowo ceni się jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka i zwierząt (tak jest, czerwoną herbatą „leczy się” również zwierzęta). Za czasów dynastii Tang, która rządziła Chinami od VII do X wieku, picie pu-erh było przywilejem samego cesarza!
  • Herbata ulung: nazwa pochodzi od chińskiego słowa Wulong, które oznacza ni mniej ni więcej „Czarnego Smoka”. Liście zbiera się w określonym czasie, także poza Chinami (np. na Tajwanie). Po zebraniu liście zostawia się na słońcu, aż zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach, aby obetrzeć ich brzegi. Te czynności powtarza się kilkukrotnie, aż liście nabiorą żółtego koloru. Wtedy poddaje się je fermentacji i przeznacza do spożycia.

Znane są jeszcze herbaty aromatyzowane oraz prasowane. Te pierwsze tworzy się poprzez wymieszanie wszystkich wyżej opisanych rodzajów liści, a te drugie to po prostu liście zgniecione w kulki. W tej formie właśnie herbata zdominowała Japonię.

.

O wypowiedź na temat herbaty poprosiliśmy właściciela sklepu Assam, Pana Marka Pokrzywę.

Jakie herbaty najczęściej kupują Polacy?

Dzisiaj najwięcej Klientów pyta o herbaty zielone z dodatkiem owoców czy kwiatów. Na początku kiedy zielone herbaty nie były jeszcze tak znane, zachęcaliśmy Klientów do ich kupowania i tłumaczyliśmy jak prawidłowo je zaparzać. 

Jakie herbaty Pan poleca?

Ja piję herbaty czyste czarne lub zielone, ale swoim Klientom polecam naturalną, ekologiczną herbatę malinową. Zawiera w sobie 4 składniki, oprócz malin jeszcze aronię, dziką różę a także hibiskus, dzięki któremu herbata nabiera właściwego koloru.

Czy istnieją polskie odmiany herbaty?

Nie ma typowo polskiej herbaty, gdyż polskie firmy jedynie sprowadzają herbaty z Indii czy Chin i pakują je w naszym kraju. Jeżeli chodzi o herbaty polskich firm to polecam jednak tę malinową, o której wspominałem już wcześniej, a sprowadza je firma z Podkarpacia.  

.

herbata pu-erh

Czerwona herbata powinna „leżakować” nawet do 50 lat! Źródło: pixabay.com

Komentarze