Chmiel to nie tylko przyprawa do piwa, lecz również smaczna roślina, na bazie której przygotujemy smaczną jajecznicę.

Chmiel znany jest na terenach polskich już od czasów słowiańskich. To nasi przodkowie jako pierwsi zaczęli dodawać go do piwa. Roślina stanowiła ważny element medycyny ludowej i pomagała na różne schorzenia. Więcej na jego temat znajdziecie w cyklu Kulinarnego Pocztu Polski: Chmiel.

Chmiel zwyczajny jest przyprawą wykorzystywaną do produkcji piwa, a także niektórych leków, kosmetyków i likierów. Uprawia się go na ziemiach żyznych i dobrze nasłonecznionych.

Jajecznica jest potrawą z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek.
Jest ona domeną prostej kuchni, nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki i kojarzy się współcześnie z „męskim” lub „kawalerskim” gotowaniem. Jajecznica ma długą historię, przewija się w dziejach, występuje w polskiej tradycji, wielokrotnie przytaczano ją w literaturze, a obecnie jest również elementem życia społecznego na publicznie organizowanych festynach i zabawach.

.

Składniki:

  • 20 wierzchołków pędów chmielu
  • 3 jajka
  • masło
  • ząbek czosnku
  • ostra papryka
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Pędy siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek, następnie jajka i smażmy jajecznicę. Pod koniec dodajemy ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze