Wydają się banalne, jednak ilość opcji ich zostawania i przyrządzenia jest ogromna. Niektórzy z nas wolą bardziej ścięte, inni lejące się, a jeszcze inni pół na pół. Do tego dochodzi jeszcze duży wybór ze względu na rodzaj chowu, pochodzenie itd. Żeby wybierać jajka z głową zapraszam do przeczytania tego mini przewodnika.
.
Rodzaje jajek
Ze względu na pochodzenie rozróżniamy takie jaja jak:
- kurze – dostępne w prawie każdym sklepie. Ekologiczne ok. 1-1,5 zł za sztukę, wolny wybieg ok. 1 zł za sztukę, ściółkowe 50-80 gr za szt., klatkowe 30-50 gr za sztukę.
- kacze – rzadko spotykane ze względu na to, że łatwo zarażają się salmonellą i nie są dopuszczone do użytku spożywczego.
- gęsie – do zamówienia przez internet lub u rolnika, cena ok. 4-6 zł za sztukę, a czasami nawet 10 zł
- perlicze – coraz popularniejsze w kraju. Dostępne w delikatesach. Cena za opakowanie 18 szt. – 8 zł
- strusie – dostępne na fermach w cenie wahającej się od 50 do nawet 100 zł za sztukę
Oczywiście ceny zależą od producentów oraz miejsca zakupu. Natomiast ze względu na rodzaj chowu wyróżniamy:
- 0 – ekologiczne
- 1 – z wolnego wybiegu
- 2 – ściółkowe
- 3 – klatkowe
Dodatkowo zgodnie z przepisami UE na każdym jajku widnieje oznaczenie np. 1 PL 12 22 13 82, które można podzielić literami: A, B, C, D, E, F.
- A – rodzaj chowu
- B – kraj pochodzenia
- C – numer województwa
- D – numer powiatu
- E – zakres i rodzaj działalności
- F – numer producenta.
Właściwości
Od wielu lat dietetycy oraz specjaliści od żywienia badają właściwości i wpływ jajek na nasze zdrowie. Jeszcze nie tak dawno sądzono, że mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, jednak obecnie ponownie poleca się je w diecie. Wg. WHO zdrowa osoba może jeść do 10 jajek na tydzień. W Polsce zaleca się jedno dziennie, natomiast osoby posiadające podwyższony cholesterol 2-3 na tydzień. Jajka zawierają m.in.:
- witaminy A, B2, B12, D, E, K
- składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor
- lecytynę – związek, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu
- luteinę – chroniącą organizm przez złym promieniowaniem słonecznym oraz dobrze wpływającą na wzrok
- pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.
Jajka kurze znajdują się na drugim miejscu wśród alergenów pokarmowych dzieci, jednak gotowanie na twardo usuwa zwykle wszystkie właściwości uczulające.
.
.