Piwo jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych trunków świata. Powszechna opinia, określająca ten wspaniały napój jako bezwartościową bombę kaloryczną, zapomina o jego szerszym zastosowaniu. Wszelkiego rodzaju piwa są bowiem używane w kuchni jako składnik wielu różnorodnych, prostych i tych bardziej wykwintnych potraw.
.
Pij na zdrowie
Za sprawą spożywania piwa poprawiamy swój układ immunologiczny, ponieważ napój ten zawiera tetracyklinę, czyli naturalnie pozyskiwany antybiotyk. Bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, ponieważ zawiera witaminę B1. Dzięki temu wspomaga trawienie w szczególności tłuszczów i węglowodanów. Właściwości izotoniczne pozytywnie wpływają na ciśnienie międzykomórkowe oraz hipotoniczne, co ułatwia przyswajanie substancji odżywczych. Dzięki swoim właściwościom piwo zapobiega między innymi marskości wątroby. Układ krążenia również czerpie korzyści ze spożywania tego trunku. Niewielkie ilości przyjmowane regularnie wspomagają pracę serca oraz zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Duża zawartość chmielu wpływa na spadek cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Piwo jest również często polecane przez specjalistów w problemach układu moczowego.
.
Piwo w kuchni
Za sprawą zakonników piwo trafiło do kuchni już w XII wieku. Przez wiele lat wymyślono wiele potraw przyrządzanych z browarem. Najczęściej używa się go do przyrządzania marynaty mięsnej w celu podkreślenia smaku, ale nie można zapomnieć też o innych kombinacjach. Jego gorzkawy smak świetnie łączy się ze słodkimi warzywami takimi jak np. cebula czy marchewka. Ciekawym połączeniem może wydawać się łosoś na piwie czy boczek smażony na piwie podawany ze śliwkami. W niektórych przepisach możemy znaleźć piwny smak zestawiony ze szpinakiem, żurawiną jak i z topinamburem (słonecznikiem bulwiastym). Co ciekawe dodaje się je również do ciast czy galaretek owocowych.
Polecamy szybki prosty przepis na słodką piwną przekąskę – naleśniki piwne.
.
Składniki:
-120g mąki tortowej
-120ml piwa
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
–½ łyżeczki soli
-2 jaja
.
Składniki na sos:
-100ml płynnego miodu
-60 ml piwa
-,
Przygotowanie ciasta:
-wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu aż powstanie jednolite ciasto.
-tak smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni przez kilka minut.
,
Przygotowanie sosu:
W małym garnuszku podgrzewamy miód i piwo doprowadzając sos do wrzenia i gotujemy przez około 10min. Sos powinien być gęsty.
.
Anna Białka