Udka z kurczaka to chyba, poza filetem, najczęściej wykorzystywana w polskiej kuchni część drobiowa. Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki i tchnąć życie w stare, sprawdzone przepisy, ta propozycja jest dla Was.

Do królujących na talerzu udek warto dodać, bardzo popularny w ostatnim czasie, topinambur. Odkrywamy go na nowo, tym razem w wersji a’la frytki.

Liście Rukoli mogą być spożywane jako warzywo, zazwyczaj w postaci sałatki. Rukola jest  rośliną przyprawową, używaną do produkcji musztardy oraz jako zamiennik pieprzu. Z nasion otrzymuje się olej oraz posiada właściwości lecznicze.

Mięso z kurczaka jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecany osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego kurczaka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

.

Składniki

  • dwa udka
  • dwie garści świeżej rukoli
  • dwa ząbki czosnku obrane
  • dwie główki czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • oregano i tymianek; świeże
  • 4 pieczarki duże
  • 100 ml wina półwytrawnego białego
  • topinambur pokrojony na kształt frytek

.

Sposób przygotowania:

1. Rukolę z ząbkami czosnku, masłem i solą miksujemy w blenderze. Udka umyte i osuszone skalpujemy tak, by skóra z jednej strony została połączona z mięsem. Nadzienie z rukoli wkładamy pod skórę i rozprowadzamy po całym udku. Od góry pieprzymy i solimy. Główki czosnku przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę przekrawamy na pół.

2. Na patelni, którą możemy wkładać do piekarnika podgrzewamy olej rzepakowy.Wrzucamy główki czosnku, pieczarki i cebulę, przekładamy ostrożnie udka i podsmażamy kilka minut, aż od spodu mięso zbrązowieje.

3. Podlewamy winem dodajemy tymianku i oregano. Gdy wino odparuje wkładamy wszystko do piekarnika pod przykryciem na 30 minut.

4. Po pół godzinie, topinambur posolony, skropiony cytryną i olejem wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. W tym czasie też zdejmujemy z patelni z mięsem pokrywkę. 

5. Gdy udka ładnie się zrumienią wyciągamy z piekarnika i przekładamy na talerz z pieczarkami i główkami czosnku

6. Dla urozmaicenia potrawy proponuję surówkę z kapusty włoskiej skropionej łyżeczką oliwy, octu cydrowego i doprawionej solą.

.

Nieba w ustach!
baRepas

Komentarze