Wydaje się pozornie prosta, jednak nie każdy wie jak zrobić zasmażkę by pasowała do zupy, sosu lub warzyw? Podobnie jak w przypadku steków, zasmażka ma swoje stopnie wysmażenia:

  • Pierwszy stopień – biała. Aby ją otrzymać krótko smażymy mąkę. Najlepiej pasuje do jasnych sosów
  • Drugi stopień – jasnozłota. Smażymy do otrzymania odpowiedniego koloru. Wykorzystujemy do zup
  • Trzeci stopień – brązowa. Smażymy najdłużej do otrzymania brązowego koloru, uważając przy tym by się nie przypaliła. Pasuje do ciemnych sosów.

Najważniejsze przy jej przygotowaniu jest cierpliwość. Nie należy się śpieszyć. Przygotujmy ją na małym ogniu, dzięki czemu będziemy mogli cały czas kontrolować stopień wysmażenia. Dodatkowo warto dobierać tłuszcze do stopnia wysmażenia. Dla brązowego lepiej będzie użyć smalec, który ma wyższą temperaturę spalania.

.

Składniki

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • odrobina wody (opcjonalnie)

.

Sposób przygotowania

Na patelnię wrzucamy masło, czekamy aż się rozpuści i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy by nie było grudek. Na koniec możemy dodać wodę i dokładnie wymieszać.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze