1 kg jabłek pokrojonych, 1 kg owoców jarzębiny wrzucamy na 300 ml wody gotującej się z 1/2 kg cukru. Razem przesmażamy do czasu uzyskania konsystencji papki, którą następnie przecieramy przez grube sito. Otrzymujemy mus jabłkowy, który możemy poddawać dalszej obróbce. Mus ma smak lekko gorzki, więc doskonale nadaje się do tego, by zrobić z niego np sos do mięs lub fasoli o ostrym smaku podkreślonym przez odrobinę  papryki chili i  lampkę wina czerwonego. Całość zagotuj, zamieszaj i podbij mąką lub śmietaną. Ja swój mus zjem po prostu z naleśnikami gryczanymi lub z kaszą jaglaną. Ostatnio polubiłam smaki troszkę gorzkie, więc doskonale się będzie nadawało.

.

SAM_5482-1024x6811

Przepis na sok z jarzębiny

1 kg umytych owoców jarzębiny zasypujemy 60 dag cukru, gotujemy ostrożnie przez pół godziny, zlewamy sok do czystych słoików, zakręcamy.

Przygotowałam mus i susz. Zaczęłam też robić galaretkę na miodzie, ale to trochę dłużej trwa, dlatego przepis pojawi się później. Ususzyłam  jarzębinowe koraliki – tak, jak w dzieciństwie, nawlekając na nitkę. Gdy nadejdzie potrzeba posiadania bezpiecznego miejsca, zapewnię je sobie rozsypując korale jarzębiny. Trochę czarów jeszcze nikomu nie zaszkodziła, nieprawdaż?

.

Małgorzata Kaczmarczyk

Ziołowa Wyspa

Komentarze