Kaczka z jabłkami jest w pewnym sensie symbolem polskiej kuchni. Dziś znów jest jednym z najbardziej popularnych dań i podaje się ją na dziesiątki sposób. Jej historia sięga czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Jak podaje porada kucharska z XIX wieku:

.

„Młode kaczki podają się pieczone nadziane całe jabłkami, między które można włożyć majeranki, tylko nie za wiele. Stare lepsze są w potrawie, z jakim ostrym sosem, jak kaparowym; jeżeli ma się piec stara kaczka, należy ją sparzyć octem i dopiero piec. Dobre są potrawki z kaczek na pół upieczonych a dogotowane w sosie, w którym mają być podane. Jeżeli kaczki nie są chude, to do ich pieczenia bardzo mało masła potrzeba, same dają dość smalcu” – prof. Dumanowski.

.

Kaczka z majerankiem, którą Wam dziś prezentujemy to zarazem danie odświętne, ale także efektowne i proste w przygotowaniu danie, którego smak przywodzi na myśl czasy I Rzeczypospolitej.

 .

Marynata do kaczki

  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Kapusta modra na ciepło

  • modra kapusta (słoiczek)
  • cukier: dwie łyżeczki
  • smalec ze skwarkami
  • pieprz
  • mąka

.

Kaczka na szybko

  1. Kaczkę nacieramy przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.
  2. Następnie pieczemy kaczkę w naczyniu żaroodpornym 60 minut w 180 stopniach.
  3. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, sprawdzamy czy jest miękka. Jeśli tak to jabłka kroimy w ćwiartki i obkładamy nimi kaczkę. Dodatkowo posypujemy je majerankiem.
  4. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w 150 stopniach.
  5. Gotowe!

Kapusta modra na ciepło

  1. Kapustę gotujemy w garnku.
  2. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę smalcu dodając szczyptę pieprzu oraz mąkę
  3. Do kapusty dodajemy dwie łyżeczki cukru i pieprz
  4. Kiedy smalec się roztopi wlewamy go do kapusty.

Smacznego!

Anita Zarówna

Komentarze