Kalarepa to dla mnie smak dzieciństwa. Można ją przygotować na wiele sposobów – zrobić surówkę, krem, upiec na grillu. Jednak najlepiej smakuje prosto z ogródka, na surowo.

 

kalarepa

Kalarepa kojarzy się z dzieciństwem

Warzywo w Polsce znalazło się dopiero w XIX wieku, choć znali je już w starożytnym Rzymie. Do naszych ziem przywędrowała z Europy Zachodniej, gdzie uprawia się ją od końca XVIII wieku. Możemy dostać dwie odmiany białą i fioletową. Z niewiadomych powodów warzywo można powiedzieć zniknęło z talerzy Polaków. Dziś mało kto uprawia  kalarepę na większą skalę, a szkoda ponieważ zawiera ono bardzo dużo właściwości zdrowotnych, za które cenione jest w choćby w Szwecji, czy też na Łotwie.

Najlepsze są młode o średnicy około 8 cm. Mają wtedy najwięcej właściwości odżywczych, zdrowotnych oraz zdecydowanie najlepszy smak. W ręce kalarepa powinna sprawiać wrażenie, że jest cięższa niż powinna być. W lodówce możemy ją przetrzymywać do 5 dni.

.

Właściwości zdrowotne

Jak się okazuje kalarepa posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, m.in.:kalarepyzawiera dużo składników odżywczych i smakowych, jest bogata w witaminy: A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, PP; oraz minerały: wapń, potas, sód, magnez, żelazo, miedź, chlor, jod, mangan i fosfor

  • Zawiera kwasy: jabłkowy, nikotynowy,pantotenowy, szczawiowy, foliowy, karoteny, luteinę, błonnik, białko i węglowodany
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny. Przyśpiesza produkcję żółci i ułatwia trawienie.
  • ma działanie antynowotworowe i neutralizuje wolne rodniki
  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu
  • wspomaga leczenie anemii
  • posiada właściwości moczopędne, wspiera działanie nerek i oczyszcza organizm z toksyn
  • wzmacnia wzrok i pomaga w leczeniu zaćmy

Kalarepa zalecana jest w dietach odchudzających ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 100 g produktu to 25 kcal. Osoby z cukrzycą również bez problemów mogą spożywać to warzywko, gdyż reguluje i utrzymuje w normie zawartość cukru w krwi. Osoby cierpiące na kamicę nerkową, wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz inne choroby układu pokarmowego powinny kalarepy.

.

.

Dawid Brandebura

Komentarze