Nadają się praktycznie do wszystkich dań z sosami. Dzięki dziurce na środku idealnie pochłaniają sos. Na Śląsku kluski chętnie podaje się na słodko np. ze śliwkami.  Niektórzy lubią również podawać je ze skwarkami.

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 lub 3:1 z mąką ziemniaczaną z dodatkiem soli (do smaku). Opcjonalnie dodaje się także surowe jajka. Najczęściej gotowe kluski mają około 4-5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować kluski.

Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę lub mieli w maszynce po czym łączy z pozostałymi składnikami. Z wyrobionego ciasta formuje się wałek, który następnie kraja się na kawałki, którym następnie nadaje się pożądane kształty. Charakterystyczną „dziurkę” robi się palcem. Uformowane w ten sposób kluski gotuje się w osolonej wodzie.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, lub bardzo dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Usypujemy górkę z mąki, robimy wgłębienie i rozbijamy jajko. Dodajemy ziemniaki i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy i na środku palcem robimy wgłębienie. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

Smacznego!

 

Dawid Brandebura

Komentarze