.

Rodzaje cebuli

Istnieje wiele rodzajów cebuli, która każda ma w sobie coś wyjątkowego. Pod względem koloru łuski i wyglądu możemy wyróżnić podstawowe odmiany:

 .biała

Biała – stanowi świetny lek na anemię. Jeśli dodamy ją do kaszy gryczanej spowoduje wydzielenie o ponad 60% więcej żelaza, niż bez jej dodatku. Jest delikatna w smaku, dlatego można ją dodawać do surówek lub jeść na surowo.

.

.

.

czerwona_cala

.
Czerwona
– zawiera dużą ilość kwercetyny, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, dlatego zaleca się ją przy walce z nowotworami. Cebula idealnie pasuje do sałatek oraz dekoracji potraw ze względu na słodkawy smak oraz kolor.

.

.

.

.

żółta cebula luzem

Żółta – zawiera najwięcej związków siarkowych, dlatego jest najlepsza w walce z nadciśnieniem i cholesterolem. Związek powoduje również to, że ta odmiana ma najsilniejszy smak.

.

.

.

.

cebula różowa

.

Różowa – ma intensywny i owocowy smak. Jest chrupka i soczysta, a do tego ma długi okres przechowywania.

.

.

.

.

cebula szalotka

.

Szalotka – ma bardzo ciekawy aromat ceniony przez kucharzy. Rośnie podobnie jak czosnek po kilka ząbków obok siebie. Przy smażeniu nabiera gorzkiego smaku.

.

.

.

.

.

Czosnkowa – jest odmianą cebuli białej o aromacie czosnku, lepiej tolerowaną przez wrażliwe wątroby.

.

.

.

.

.7

Cebula słodka

.

Słodka – zawiera znacznie więcej cukru od zwykłej przez co ma słodkawy i dużo łagodniejszy smak.

.

.

.

Zastosowanie

Możliwości wykorzystania w kuchni jest tak wiele, że trudno o tym pisać. Od tradycyjnego dodatku do mięs, surówek, jako dodatek do sosów oraz marynat, po jedzenie na surowo. Dla działań zdrowotnych można przygotować z niej sok lub zupę. Co ciekawe w naszym zbiorze przepisów znajduje się również drink Cebulito.

.

Ciekawostki:

  • Warzywo stanowiło podstawę żywienia w starożytnym Egipcie, gdzie również używano ją jako środek antykoncepcyjny (możliwe, że chodziło o oddech po jej zjedzeniu 😉 )
  • Z drugiej strony stosowano ją jako afrodyzjakRed onion garlic
  • Prawdopodobnie cebula pochodzi z rejonów Azji środkowej. Uprawiana była już około 4000 roku p.n.e.
  • Do Europy zostało sprowadzona przez Greków i Rzymian
  • Smażenie, czy też gotowanie nie powoduje zniknięcia właściwości zdrowotnych. Jedynym wyjątkiem jest smażenie na smalcu bez pokrywki
  • Mer Drohobycza na cześć leczniczych właściwości cebuli i pomocy w zwalczaniu epidemii hiszpanki wybudował jej pomnik
  • Jedząc codziennie przez dwa miesiące jedną surową cebulę obniżymy poziom złego cholesterolu i spowodujemy wzrost tego dobrego HLD
  • poprawia funkcjonowanie wątroby, dzięki czemu polecana jest na kaca
  • medycyna ludowa dla osób chorych na zapalenie płuc zaleca obciąć 2 końcówki z cebuli i położyć je obok łóżka chorego. Na drugi dzień będą miały ciemny kolor, od przejętych zarazków
  • łzy podczas krojenia cebuli wywoływane są poprzez lotny związek chemiczny S-tlenek tiopropanalu, który po dostaniu się do oczu i rozpuszczeniu się w płynie powoduje powstanie kwasu siarkowego, drażniącego nasze oczy. Organizm chcąc rozpuścić związek produkuje łzy.

Jak wiemy łzy są zdrowe. Pomagają choćby przy zapaleniu spojówek, dlatego śmiało obierajmy cebulę z uśmiechem na ustach.

Jeśli macie więcej pytań odnośnie tego zdrowego warzywa czekamy razem z firmą Onix na wasze komentarze.

.

onix 2

.

Opracował Dawid Brandebura

Źródło: Onix Sp. z o.o.

www.onix.pl

Komentarze