Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku – farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem. Farsz zawijany jest liście kiszonej w całości kapusty białej. Po zawinięciu gołąbki piecze się w zamkniętym naczyniu.

Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności.

.

Gołąbki z ziemniakami

W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi – галубцы, a w Rosji – голубцы. W Niemczech znane są w jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli lub kiszonej kapusty.

.

Składniki

  • 40 dag mięsa z ugotowanego w warzywach bażanta
  • 2 pory sałatkowe
  • ostra papryka (wedle uznania i rodzaju papryki)
  • 5 łyżeczek majonezu
  • jogurt naturalny (3-4 litry, zależy jak lubimy)
  • sól i pieprz
  • curry
  • przyprawy wedle uznania

.

Sposób przygotowania

Zaczynamy od umycia pora, którego następnie należy pokroić w plasterki, sparzyć we wrzątku, a potem ochłodzić. W tym samym czasie trzeba przygotować mięso, czyli pokroić je w kosteczki.

Jogurt mieszamy z majonezem i doprawiamy w zgodzie z własnym upodobaniem. Wrzucić pokrojone w plasterki lub pokruszone papryczki.

Rozdrobnione pory oraz mięso wymieszać, polać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki. Odczekać godzinę i gotowe!

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze