Ser, owoce i orzechy… myślę, że takie połączenie ma szansę zawsze się obronić, bez względu na to z jakiej okazji zostanie zaprezentowane. Tej sałatce wyjątkowego charakteru dodaje też mieszanka smaków w dodanym do niej sosie. Jest po prostu obłędna!

Gruszki zawierają najwięcej potasu spośród wszystkich składników mineralnych. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów. Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem właściwości przeciwgorączkowe. Ze względu na obecność boru w gruszkach, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie naszego mózgu.

Sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate. Natomiast napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń.

Gruszki są coraz częściej stosowane do różnego rodzaju pieczeni.

.

Składniki:

  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 duża twarda gruszka
  • 1 ser camembert (180 g)

 .

Sos:

  • 70 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

 .

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wkładamy mieszankę sałat.

2. Paprykę i gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski i dodajemy do sałaty.

3. Ser kroimy w kostkę i odkładamy na bok, na potem 😉

4. Orzechy siekamy na drobniejsze i wsypujemy na suchą, gorącą patelnię, a następnie stale mieszając lekko prażymy – musicie uważać żeby nie zbrązowiały nadmiernie, bo będą gorzkie.

5. Gotowe (gorące) orzechy przesypujemy z patelni do słoika (najlepszy będzie taki 1-litrowy zakręcany) i dodajemy pozostałe składniki sosu, a następnie zakręcamy i potrząsamy energicznie aż składniki dokładnie się połączą.

6. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy do miski z sałatą i całość dokładnie mieszamy.

7. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do salaterki i obkładamy kawałkami sera.

 .

Magdalena Majewska

„Czary – gary w kuchni” 

Komentarze