Groch to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. Obejmuje według różnych źródeł od 2 do 7 gatunków. W stanie dzikim rosną one w Azji południowo-zachodniej pomiędzy zachodnią Turcją, północnym Egiptem i północno-zachodnim Iranem.

We florze Polski występuje tylko groch zwyczajny – zarówno jako dziko rosnący antropofit (podgatunek polny grochu zwyczajnego (P. sativum subsp. arvense), jak i roślina uprawna (groch zwyczajny typowy P. sativum L. subsp. sativum). Przedstawiciele rodzaju występują w naturze w miejscach skalistych, na przydrożach, w winnicach, na terenach ruderalnych.

Nasiona grochu zwyczajnego są jadalne i znane są ze znalezisk w osadach ludzkich sprzed 9 tysięcy lat. Gatunek jest rozpowszechniony w uprawie na całym świecie w strefie umiarkowanej, wyhodowano jego liczne odmiany. Na grochu zwyczajnym prekursor genetyki – Grzegorz Mendel – prowadził fundamentalne badania nad dziedziczeniem. Ich efektem było odkrycie tzw. praw Mendla.

.

Składniki

  • 0,25 kg grochu
  • 0,75 litra wody
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • suszona mięta

.

Sposób przygotowania

Groch moczymy w zimnej wodzie całą noc. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie na małym ogniu; solimy pod koniec gotowania, kiedy jest już miękki.

Ugotowany groch posypujemy odrobiną pokruszonej mięty, zdejmujemy z ognia i słodzimy miodem. Jemy duszonym mięsem lub rozgniatamy go mątewką i robimy pastę do chleba.

.

Opracował: JNG

Źródło: Hanna i Paweł Lisowie, „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”

Komentarze