Na portalu Smaki z Polski nie mogło zabraknąć klasyki kulinarnej PRLu. Sałatka warzywna, jarzynowa, ziemniaczana, różne nazwy i różne wariacje kulinarne tej wspaniałej, smacznej i o niezapomnianym smaku sałatki (z kiełbasą, szynką, domowym własnoręcznie robionym majonezem, i tym tylko, z czym się nada do zjedzenia).

Główną, poza oczywiście smakiem, cechą tej potrawy jest prostota przygotowania oraz łatwy dostęp do produktów.

Dziś sałatka ziemniaczana według przepisu, dobrze już znanej czytelnikom portalu Smaki z Polski, Sylwii Szefa Kuchni Restauracja Sekfana.

.

Składniki

  • 3kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 10 jajek
  • pęczek pietruszki
  • 1 majonez Winiary
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 jabłka
  • 1 por
  •  Sól, pieprz
  •  2 łyżki musztardy

.

Sposób przygotowania

Ugotować jajka oraz warzywa do miękkości, por i ogórki pokroić,  resztę warzyw po wystudzeniu też kroimy w drobną kostkę, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy musztardę i majonez mieszamy.

Oczywiście jak wszystkie przepisy prezentowane i fotografowane przez nas i przygotowane w Restauracji Sekfana, również i ta ziemniaczana sałatka okazała się niezwykle pyszna.

.

 Smacznego

Sylwia Restauracja Sekwana

Fot. Maciej Kasprzak 

Komentarze