Właściwości zdrowotne mięty

mięta

Mięta pieprzowa zawiera garbniki, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Poleca się spożycie naparu po jedzeniu fasoli, kalafiora, kapusty czy baraniny. Źródło: Pixabey.com

Tych jest doprawdy bez liku. Mięta dezynfekuje, orzeźwia i działa rozkurczowo. Napar z tej rośliny rozwiąże większość problemów z bólami brzucha – pokona prawie każdą niedyspozycję układu trawiennego, wzdęcia i problemy jelitowe. 

Prawdziwym cudem jest olejek z mięty pieprzowej – uśmierza ból, nawet ten związany ze zmianami reumatycznymi. Świetnie radzi sobie z nerwobólami oraz bólem mięśni (choć nie tak dobrze jak topola). Oprócz tego, orzeźwia i chłodzi skórę, wspomaga prawidłowe krążenie krwi i łagodzi stres a także ułatwia koncentrację. Pomoże również jeśli nie możesz zasnąć, choć tu lepiej działa chmiel. 

Mięta pieprzowa zawiera garbniki, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Poleca się spożycie naparu po jedzeniu fasoli, kalafiora, kapusty czy baraniny. Jeśli masz problemy z czymkolwiek co zostało wyżej wymienione, warto pić herbatę z mięty trzy razy dziennie, przez około 2 tygodnie. Efekt murowany!

To jednak nie wszystko. Nasza bohaterka to prawdziwy agent do zadań specjalnych. Masz problemy z salmonellą, Eschericha coli czy gronkowcem złocistym? Nie ma problemu. Czas wezwać na pomoc napar z mięty!

Jeśli natomiast jesteś zmęczona/ny po ciężkim dniu, najlepiej Twoje nerwy i stres ukoi chwila z gorącą miętą, pod kocem i z książką w ręku. Tę metodę mogę polecić, znam ją z autopsji. 

.

Mięta w kuchni

Co do sposobów zastosowania mięty w kuchni jest ich naprawdę ogromna ilość. Mięta świetnie nadaje się jako sos czy dip lub jako przyprawa do sałatek i mięs a nawet lodów. Idealnie pasuje zarówno do jagnięciny, jak i baraniny. Może być zarówno dodatkiem do mięsa, jak i częścią jego panierki. Ja zazwyczaj kładę świeże liście mięty na mięsie i rozkoszuje się tym unikalnym połączeniem smaków znanych w  Polsce jeszcze z czasów średniowiecza. Ponoć tak lubił jadać sam król Jagiełło!

Oprócz tego, miętę śmiało można dodać do pierogów, deserów oraz ryb i alkoholi (wszyscy lubimy Mojito, prawda?). 

.

mięta

Wszyscy ją znamy, wszyscy stosujemy ją w kuchni i wszyscy kochamy się w jej smaku oraz zapachu. Nadszedł wreszcie czas by mięta odzyskała swą koronę, zioła nad ziołami! Źródło: Pixabey.com

.

Podsumowując: jest już chyba jasne dlaczego mięta zasługuje na miejsce w Kulinarnym Poczcie Polski. Królowała na stołach naszych przodków a potem przepadła wraz z upadkiem dynastii Jagiellonów. Na jej zwycięski powrót musieliśmy czekać, aż do końca I Wojny Światowej. Na skrzydłach świeżo odzyskanej niepodległości przyfrunęła do Polski i zajęła należne jej miejsce na stołach i w żołądkach naszych rodaków.

Dziś już nic nie przyćmiewa jej wspaniałości. Wszyscy ją znamy, wszyscy stosujemy ją w kuchni i wszyscy kochamy się w jej smaku oraz zapachu. Nadszedł wreszcie czas by mięta odzyskała swą koronę, zioła nad ziołami!

.

Klaudia Bąk

Komentarze