Dla cukrzyków

Cukier w truskawkach to fruktoza, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz jest metabolizowana bez udziału insuliny. Z tego powodu w niewielkich ilościach mogą je spożywać również cukrzycy.

Dodatkowo, naukowcy dowiedli, iż zawarta w truskawkach zmniejsza obrzęk nerek związany z nefropatią cukrzycową w cukrzycy typu 1. Badania laboratoryjne przeprowadzane na myszach pokazują też, że spożywanie tych owoców przez gryzonie zmniejsza szansę wystąpienia retinopatii cukrzycowej, czyli zwyrodnienia siatkówki oka. Zmniejsza także ryzyko upośledzenia układu nerwowego, które, u diabetyków, charakteryzuje się drętwieniem kończyn.

Jednak to nie wszystko. Według amerykańskich naukowców znana jest zaledwie garść dobroczynnych właściwości truskawek. I jak tu ich nie jeść?

.

Truskawki w Polsce

Bez dwóch zdań, truskawki są jednym z najbardziej lubianych owoców w naszym kraju. Jesteśmy liczącym się na świecie producentem i eksporterem tych owoców. Najwięcej produkują Stany Zjednoczone, gdzie w ostatnich pięciu latach zbiera się rocznie około 1100 tys. ton . Polska z produkcją ponad 180 tys. ton rocznie jest na siódmym miejscu na świecie.

Jednak niestety są to owoce sezonowe, dostępne przez bardzo krótki okres w stanie świeżym.

Uprawa truskawek nie jest skomplikowana. Najlepsza będzie dla nich gleba gliniasto-piaszczysta, bez obecności chwastów, gdyż truskawki są na nie niezwykle wrażliwe. Maj jest pierwszym miesiącem w roku, w którym możemy je kupić. Jest to odmiana najwcześniejsza, mniej słodka i mniejsza od truskawek pojawiających się w czerwcu i lipcu. Do najbardziej znanych odmian należą camarosa, kent oraz honeyone.

.

Królowa kuchni

Truskawki znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je gotować, mrozić, miksować, robić z nich desery, przyrządzać soki, dżemy, kompoty, koktajle. Ze względu na ich walory estetyczne, nadają się również jako ozdoba do np. deserów. Co ciekawe – przez wielu traktowane są także jako afrodyzjak (oczywiście w towarzystwie szampana).

Chcielibyśmy polecić Wam szybki przepis na dżem bzowo-truskawkowy:

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 250 g cukru
  • Odrobina soku z cytryny
  • Pół opakowania pektyny
  • 2-3 kwiatostany dzikiego, czarnego bzu

.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte truskawki pokroić w ćwiartki
  2. Posypać cukrem
  3. W momencie, gdy puszczą sok, dodać kwiatostany bzu i delikatnie skropić sokiem z cytryny
  4. Gotować do w miarę gęstej konsystencji
  5. Wyłowić kwiaty i dodać pektynę
  6. Gotowy dżem przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić

.

Smacznego!

 Anna Białka

Komentarze