Z tradycyjnymi przepisami warto eksperymentować. Jeśli do pierogów ruskich dodamy mięty otrzymamy bardzo ciekawy i orzeźwiający posmak. Roślina świetnie pomaga na trawienie, a do tego nawet po wysuszeniu nie traci swojego smaku i zapachu. Dodanie odrobiny mięty do potrawy nieco zmieni jej smak.

.

Mięta jest rodzajem rośliny z rodziny jasnotowatych. Mięta posiada ponad 30 gatunków, występuje głównie w Europie, Azji i Afryce.  Uprawiana jest ze względu na swój zapach, smak liści i właściwości lecznicze. Liście mięty zielonej używane są chętnie bezpośrednio jako przyprawa, a także stosowane są jako dodatek aromatyzujący do gumy do żucia. Natomiast z mięty pieprzowej jest wydobywany olejek miętowy zawierający mentol, wykorzystywany w przemyśle.

Ciasto na ruskie pierogi przygotowuje się z mąki, wody i soli, czasami nawet jajek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.

.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 130 ml wody
  • 800 g ziemniaków
  • 350 g twarogu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • masło
  • sól i pieprz

 .

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie ugniatamy z dodatkiem sera.

2. Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy na złoto. Dodajemy do reszty farszu.

3. Doprawiamy miętą, solą i pieprzem.

4. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, aż zrobi się plastyczne. Jeśli wyjdzie nam za twarde możemy dodać więcej wody.

5. Rozwałkowujemy na stolnicy.

6. Wycinamy krążki i nakładamy farsz.

7. Zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

.

Smacznego!

 

Dawid Brandebura

Komentarze