Znaną i lubianą potrawą, która często gości na polskich stołach jest potrawka z kurczaka. Powstało wiele odmian tego dania, czego przykładem jest jej mazowiecka wersja.

Potrawkę najczęściej podajemy z ryżem oraz groszkiem. Ta ciekawa, a zarazem dość prosta potrawa jest w Polsce częstym daniem obiadowym.

Potrawka jest to danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny. Znacznie rzadziej terminu „potrawka” używa się na określenie samego sosu powstałego podczas gotowania mięsa z warzywami. Dania potrawkowe to: potrawka z królika, z kurczaka, potrawka cielęca i kura w potrawce.

Kurczak jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecany osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego kurczaka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

.

Składniki:

  • kurczak
  • 80 g solonej słoniny
  • 20 g masła
  • 250 ml mleka
  • 40 g mąki
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy na kawałki, natomiast słoninę w paski. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak by lekko przykrywały mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Woda w tym czasie powinna się wygotować. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze