Województwo lubuskie jest bardzo bogate w wszelkiego rodzaju akweny wodne takie jak rzeki, zalewy i przede wszystkim jeziora. Często tereny te nazywane jest krainą pięciuset jezior, choć w rzeczywistości jest ich około sześciuset. Są one rajem dla wędkarzy, na wielu zbiornikach znajdują się stanowiska wędkarskie i można na nich złowić imponujące okazy ryb.
Złowione ryby są wartościowym produktem spożywczym, dostarczają wielu cennych składników odżywczych. „Zalicza się je do grupy produktów wysoko białkowych, zawierających tłuszcze i rozpuszczalne w nich witamin A, D i E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, głównie wapń, jod i fosfor. Białko ryb jest pełnowartościowe, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jest tak samo – lub nawet lżej – strawne i przyswajalne jak białko chudych zwierząt” (Praca zbiorowa „Dobra Kuchnia. Żywienie w rodzinie”).
Ryby spożywane są od niepamiętnych czasów, początkowo suszone, pieczone nad ogniskiem lub smażone, a z czasem zaczęto je też wkładać do zalewy. Mieszanka rybna w zalewie octowej przygotowywana jest z rożnego rodzaju mięsa ryb pozyskanych z akwenów wodnych województwa lubuskiego, w szczególności akwenów wodnych mieszczących się na terenie gminy Bledzew takich jak: jezioro Cisie, jezioro Chycińskie czy Zalew Bledzewski, który położony jest w zalesionym wąwozie.
Zalew zasilają dwie rzeki – Obra i Struga Jeziorna. Charakteryzuje się on czystością wody, wolnej od zanieczyszczeń przemysłowych, co zdecydowanie przekłada się na niepowtarzalne walory smakowe pozyskiwanych z niego ryb.
Przepis według którego przyrządza się ryby w zalewie octowej jest wykorzystywany w tym regionie od bardzo dawna. Rybacy wracając do domów dostarczali różnego rodzaju i różnej wielkości ryby. Zawsze starano się, aby nic się nie zmarnowało, dlatego zaczęto przygotowywać ryby w zalewie octowej. Gospodynie do przygotowania mieszkanki rybnej w zalewie octowej wykorzystywały wszystkie ryby, jednak najlepsze były te małe, które mogły być włożone do słoi w całości. Ryby po oczyszczeniu z łusek, wypatroszeniu i umyciu należy usmażyć (małe w całości, duże po podzieleniu na kawałki). Usmażone ryby należy włożyć do słoja i zalać wcześniej przygotowaną zalewą z octu, wody, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Tak przygotowany słoik po wystudzeniu należy przenieść do chłodnego miejsca (piwnicy).
Mieszanka rybna w zalewie octowej podawana jest na stół przy każdej okazji spotkań rodzinnych, a także wszelkiego rodzaju odwiedzin znajomych oraz turystów. Bardzo często tak przyrządzone ryby podawane są też podczas Świąt Bożego Narodzenia jako jedna z 12 potraw wigilijnych.
.
Opracował: JNG
Źródło: LINK