Orzeźwia i świetnie smakuje. Do tego przygotowuje się ją w zaledwie 7 dni, dzięki temu nie musimy czekać całej wieczności by jej spróbować. Oczywiście jak to nalewka im dłużej postoi tym jest lepsza. Poza walorami smakowymi mięta działa m.in. rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Stosuje się ją na problemy żołądkowe i ciśnieniowe.

Mięta jest rodzajem rośliny z rodziny jasnotowatych. Mięta posiada ponad 30 gatunków, występuje głównie w Europie, Azji i Afryce.  Uprawiana jest ze względu na swój zapach, smak liści i właściwości lecznicze. Liście mięty zielonej używane są chętnie bezpośrednio jako przyprawa, a także stosowane są jako dodatek aromatyzujący do gumy do żucia. Natomiast z mięty pieprzowej jest wydobywany olejek miętowy zawierający mentol, wykorzystywany w przemyśle.

Składniki

  • 2 duże pęczki mięty
  • 0,5 l spirytusu
  • 250 g cukru
  • 750 ml wody

 .

Sposób przygotowania

Mięte płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do słoja. Wsypujemy cukier i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 7 dni, co jakiś czas potrząsając. Następnie przesączamy nalewkę, dodajemy przegotowaną zimną wodę i mieszamy. Rozlewamy do butelek.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze