Owoce rokitnika najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, gdyż pod wpływem zimna ich smak z kwaśnego zmienia się na słodki.

Co ciekawe rokitnik zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy, dlatego warto stosować nalewkę jako naturalną profilaktykę przed chorobami. Zaleca się ją również stosować w przypadku problemów żołądkowych, szczególnie w chorobach wrzodowych. Owoce rokitniku warto spożywać podczas ciąży.

.

Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 0,25 l wódki
  • 1 l spirytusu

.

Sposób przygotowania:

Owoce i polowe cukru zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące, co jakiś czas potrząsając butelką. Następnie zlać alkohol do innego naczynia, a owoce zasypać pozostałym cukrem. Odstawić na miesiąc – co jakiś czas potrząsając. Alkohol łączyły z powstałym syropem i przelewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze