Nalewka-ziemianska_width230Nalewka ziemiańska to napój spirytusowy wytwarzany zgodnie z wieloletnią rodzinną recepturą. Przepis na jej przygotowanie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i przechowywany w zbiorach rodzinnych mieszkańców północnej części Lubelszczyzny.

Nazwa tej nalewki pochodzi od nazwy Koła Gospodyń Ziemianek z Przegalin, które istnieje od 1932 roku.

Nalewka ziemiańska swoją popularnością i wysoką jakością wpisała się wiele lat temu w tradycję mieszkańców zarówno Przegalin jak i okolicznych miejscowości. Podstawowym składnikiem do przygotowania nalewki jest owoc pigwy pospolitej. Pigwa jest popularnym na terenach powiatu radzyńskiego krzewem w przydomowych ogródkach, co wynika z jej niewielkich wymogów pielęgnacyjnych. Owoce pigwy mają właściwości odżywcze i dietetyczne, charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem, podobnym do owocu cytryny.

Drugim podstawowym składnikiem przy produkcji nalewki jest miód naturalny wielokwiatowy o łagodnym woskowym zapachu. Ostatnim bardzo ważnym składnikiem aromatycznym nalewki jest słodko pachnąca przyprawa – wanilia, która nadaje aromat całej nalewce. Nalewka ziemiańska od kilkudziesięciu lat prezentowana jest podczas różnych uroczystości, np. Dożynek Powiatowych w Radzyniu Podlaskim, Dożynek Gminnych na terenie powiatu Radzyńskiego oraz podczas uroczystości rodzinnych.

.

Opracował: JNG

Źródło: LINK

Komentarze