Kuchnia gruzińska jest wizytówką tego kraju. Charakteryzuje się ona ogromnym bogactwem przypraw i ziół. Obowiązkowym punktem wizyty w Gruzji, jest spróbowanie legendarnego już chaczapuri oraz chinkali. Jednak dla nas – Polaków – jest to jeszcze kuchnia nieodkryta, o której wiemy niewiele.

Kuchnia gruzińska jest kuchnią z tradycjami. Dzięki łagodnemu klimatowi Gruzini cieszyć się mogą dorodnymi pomidorami, bakłażanami oraz innymi warzywami. Jednak najczęściej kuchnia ta kojarzona jest z dużą ilością mięsa. Jest to prawdą, ale tylko częściową, ponieważ znajdą tam coś dla siebie również fani serów, owoców, grzybów oraz ziemniaków.

Co ciekawe – mimo niewielkiej powierzchni kraju każde gruzińskie danie można spotkać w różnych wariantach podania, w zależności od regionu kraju. Zdarza się także, że taka sama nazwa potrawy w różnych zakątkach Gruzji może oznaczać zupełnie co innego.

Gruzińska kuchnia to mnóstwo sera, różnego rodzaju placków oraz oczywiście mięsa. Na czele stoją: kurczak czmeruli i wołowe lub baranie szaszłyki posypane przyprawami. Jednak najbardziej popularnym daniem jest z całą pewnością Chaczapuri – cienkie ciasto nadziewane serem (często dość słonym). Danie to je się przez okrągły rok przy każdej nadarzającej się okazji.

. 

Nie takie polskie pierogi 

Kiedy zapytamy przypadkowo spotkanego Polaka o typowe, polskie danie, istnieje duża szansa, że wymieni pierogi. Tymczasem Gruzini również uważają, że pierogi są ich ‘wymysłem”. Jednak w chinkali (bo tak nazywa się ich gruzińska odmiana) znajdziemy jedynie mięso, najczęściej baranie – próżno więc szukać tam kapusty z grzybami lub słodko sera.  Wyglądem tylko trochę przypominają „nasze” pierogi. Są to bardziej sakiewki, wypełnione mięsnym farszem. Niemniej jednak cieszą się w Gruzji ogromną popularnością.

.

Zupa Charczo z kuchni gruzińskiej

Charczo – zupa o konsystencji gulaszu i ostrym, wyrazistym smaku przygotowywana z wołowiny lub jesiotra z dodatkiem migdałów, orzechów włoskich lub laskowych. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej (gruzińskiej). Charczo przyprawiane jest chmeli-suneli. Źródło: wikipedia.org

.

Gruzja w Polsce

Restauracje w Polsce otwierają się na zagraniczne smaki. Nie trzeba więc wyjeżdżać do Japonii, aby skosztować sushi, czy do Włoch, aby zjeść dobry makaron.

Możemy więc nie wyjeżdżając z kraju spróbować legendarnego chaczapuri, czy też chinkali, chociażby w restauracji Gruzińskie Chaczapuri, znajdującej się we Wrocławiu i Krakowie. Rosnąca liczba gruzińskich restauracji świadczy o tym, że lubimy eksperymentować w kuchni i coraz bardziej otwieramy się na nowe, egzotyczne smaki.  

 .

Nie tylko mięso

Kuchnia gruzińska nazywana jest przez niektórych kuchnią „ciężką” – serwowane porcje są ogromne i zawierają często dużo mięsa. Jednak w menu znajdziemy także coś lżejszego. Dzięki bogactwu owoców i warzyw znajdziemy również szeroki wybór sałatek, takich jak np. sałatka kalafiorowa z dodatkiem pasty orzechowej i kolendry, czy też dania z popularnej w tamtym regionie czerwonej fasoli. Dużą popularnością cieszy się także phali – jest to sałatka składająca się tylko z jednego warzywa, wymieszana ze zmielonymi włoskimi orzechami oraz, oczywiście, odpowiednio przyprawiona. Jak na sałatkę podawana jest w dość nietypowy sposób – phali przyjmuje formę kulek na których najczęściej umieszcza się dodatkowo pestki granatu. Dodatkowo kuchnia gruzińska posiada szeroki wybór warzyw i owoców, takich jak mandarynki pigwa, fasola szparagowa, papryka, bakłażan, kapusta i wiele wiele więcej, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie.  

.

Anna Białka

Komentarze