Nie ma to jak domowy obiad. W ciągu tygodnia zwyczajny, prosty a często jednodaniowy, w niedzielę bardziej pracochłonny i urozmaicony. Często spożywamy go w gronie przyjaciół, a czasem nawet wspólnie z nimi go przygotowujemy. W polskiej tradycji to najobfitszy, ciepły posiłek spożywany w ciągu dnia.

Pamiętacie jak byliście dziećmi i wprost uwielbialiście różne dania na słodko? Omlet z sokiem, naleśniki z serem na słodko, pierogi z owocami czy kluski leniwe? Najprostszy deser podany przez babcię smakował nieziemsko, nawet jeśli był to zwykły budyń z sokiem czy galaretka z owocami.

Tak, nie ma to jak domowy obiad. Czasami bywa uroczysty, zwłaszcza gdy jemy go z okazji jakiegoś specjalnego wydarzenia: urodzin, imienin lub świąt. Czy pamiętacie domowe obiady z dzieciństwa? Te które w pocie czoła przygotowywała mama, babcia lub tata? Wszyscy wiedzą jak bardzo te obiady różniły się od tych podawanych w szkolnej stołówce, na uczelni czy w pracy.

Mama zawsze wiedziała co lubicie najbardziej. Mogły to być bardzo proste potrawy, ale przygotowane i doprawione w taki sposób jaki lubisz najbardziej. Teraz sami gotujecie dla rodziny, przyjaciół czy znajomych i wiecie co lubią najbardziej. Czasami wracacie do smaków ze swojego dzieciństwa, czasami wyruszacie na poszukiwania czegoś nowego, ale zawsze wiecie jak przygotować potrawę w taki sposób, by ci dla których gotujecie wiedzieli, że robicie to specjalnie dla nich.

.

Mama i córka wspólnie przygotowują obiad.

Gdy chcecie przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, pokazać je swoim bliskim lub poeksperymentować z czymś nowym możecie sięgnąć po syropy Paola.

.

Gdy chcecie przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, pokazać je swoim bliskim lub poeksperymentować z czymś nowym możecie sięgnąć po syropy Paola. Syrop o smaku dzikiej róży, owoców czarnego bzu, pigwy czy żurawiny pomogą ci przygotować najsmaczniejsze i nietuzinkowe dania. A może wolicie spróbować syropów o smaku maliny, wiśni, truskawki, pomarańczy, gruszki, czarnej porzeczki, cytryny lub brzoskwini? Jeśli wolicie syropy o smaku owoców i ziół to warto zastanowić się nad maliną z melisą lub lipą.

Jeśli chcecie podać jakiś szybki obiad dzieciom wracającym do domu, zawsze sprawdzi się danie na słodko, do którego dodacie syropu Paola w ich ulubionym smaku. Naleśniki z kremowym serkiem polane syropem o smaku gruszkowym i posypane szczyptą cynamonu na pewno będą pyszne. A może musicie coś przygotować dosłownie w kilka minut? Zrób omlet i podaj go z owocami i sosem ze śmietanki i syropu Paola o smaku pigwy. Dzisiaj w menu są pierogi z truskawkami? Zamiast posłodzić je cukrem, możecie polać je syropem Paola. Jeżeli lubicie jeść zupy owocowe, syropy mogą również zastąpić w nich dodatek cukru i podkreślić smak owoców.

Przygotowując bardziej pracochłonny, wielodaniowy obiad, możecie wykorzystać syropy Paola np. do doprawienia mięsa. Kaczka z pomarańczami będzie aromatyczna i złocista, gdy do zamarynowania mięsa wykorzystacie trochę syropu Paola o smaku pomarańczy. Do pieczeni możecie przygotować sos żurawinowy, doprawiając go syropem Paola o smaku żurawiny. Do kurczaka w sosie cytrynowym z kuchni azjatyckiej zamiast cukru możecie dodać syropu o smaku cytryny i maliny.

Przygotowujecie sos do sałaty? Możecie szukać nowych smaków sosów vinegret, doprawiając je np. syropem z pigwy czy pomarańczy zamiast cukrem. Macie w planach mus czekoladowy na deser? Wytrawny smak gorzkiej czekolady ciekawie połączy się ze szczyptą chili i syropem Paola o smaku dzikiej róży. Może wolicie jednak smak białej czekolady w połączeniu z syropem o smaku dzikiego bzu?

Z Paolą możecie wybierać z bogatej gamy smaków i przygotować smaczny, oryginalny i za każdym razem inny obiad. Przepisy na pyszne dania z Paolą znajdziecie na stronie: https://paola.pl

Komentarze