Pokrzywa to niezwykła roślina, która zwykle kojarzy się wyłącznie z bólem. Jednak potrawy przygotowane na jej bazie są nie tylko zdrowe, lecz również bardzo smaczne. Pesto świetnie pasuje do zwyczajnych makaronów oraz jako marynata do mięsa.

Zamiast ciągle narzekać na pokrzywy, unikać ich podczas spacerów lepiej je zerwać i zanieść do kuchni, gdzie można z nich przygotować bardzo ciekawe dania. Przykładem może być pesto, które świetnie pasuje do makaronu, kasz, mięs itd. Przygotowane przez nas pesto jest znacznie tańsze niż tradycyjne w sklepie i ma wyjątkowy smak. Poza tym pesto z pokrzyw jeszcze nie spotkałem.

Pokrzywy były w Polsce powszechnie jadane. Dodawano je do zup, jako okrasę ziemniaków itd. Co prawda traktowane je jako pokarm głodowy, jednak poza gastronomią korzystano z niej również w medycynie, gdzie ceniono jej właściwości m.in. przy tamowaniu krwotoków, czy też leczeniu oparzeń i zatruć.

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych.

.

Składniki:

  • 2 garście młodych liści pokrzywy
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 orzechów włoskie
  • 5 pestek dyni
  • 2 łyżki startego parmezanu lub sera dziugas
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Liście pokrzywy parzymy we wrzątku przez około 5 minut, dzięki czemu możemy bez problemu dotykać roślinę. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie grubo kroimy razem z pietruszką. Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż osiągniemy odpowiednią lekko lejącą się konsystencję. Jeśli nie mamy dobrego blendera orzechy i pestki można posiekać nożem, lub zgnieść w moździerzu. Na końcu dodajemy starty ser i mieszamy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze