Kaczka w żurawinie to doskonałe danie na każdą okazję. Kaczkę podajemy na ciepło z ziemniakami, a mięso przed podaniem można polać odrobiną czerwonego wina. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno pozytywnie Cię zaskoczy.

Kaczka, w sensie kulinarnym, towarzyszy nam już od starożytności. Rzymianie wierzyli w jej niezwykłe właściwości lecznicze i traktowali ją jak smaczne lekarstwo. Plutarch, jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, twierdził, że Katon uratował się przed okrutną plagą, która zabiła tysiące, właśnie dzięki temu, że spożywał kaczkę!

Choć niewiele potwierdza leczniczą moc kaczki, trzeba pamiętać, że jest ona źródłem białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Jest co prawda bardziej kaloryczna niż kurczak, ciężkostrawna i zawiera więcej tłuszczu niż wiele innych ptaków, ale jest to niewielka cena za jej przepyszny smak! Twierdzi się, że idealna kaczka powinna mieć od 8 do 10 tygodni oraz ważyć miedzy dwoma a trzema kilogramami. Idealnie nadaje się również do faszerowania.

Potraw z kaczek nie jadano codziennie, podawano je na święta i uroczystości rodzinne lub niedzielny obiad. Wymytą i wypatroszoną kaczkę nacierano solą i majerankiem, najlepiej kilka godzin przed pieczeniem, a następnie nadziewano ją jabłkami.

Żurawina była i jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne.

Prócz właściwości aseptycznych żurawina ma też zalety odżywcze. Są m.in. bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce. Szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce nawet trzy miesiące. Suszone zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

.

Składniki:

  • 1,5kg kaczki
  • 0,5kg żurawiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczoną kaczkę wkładamy do miski i zasypujemy łyżeczką soli morskiej i zalewamy zimną wodą, tak aby zakryć mięso i odstawiamy na 40 minut. Po 20 minutach odwracamy kaczkę na drugą stronę.
  • Kaczkę wyciągamy z wody i osuszamy. Mięso smarujemy olejem i wcieramy w nie przyprawy-majeranek, sól, pieprz. Kaczkę przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypuję żurawiną. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nastawionego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny, w połowie pieczenia kaczkę odwracamy na drugą stronę.

.

Paulina Kłysz

Komentarze